Vitamina D si costul cancerului. Exista oare o conexiune ?
Moto : "Este mai usor sa previ decat sa tratezi !" Vitamina D este formata in corpul nostru prin expunerea la soare. Toti avem in piele un compus sterolic, derivat de la colesterol (7-dehidrocolesterol), care sub actiunea razelor ultraviolete de tip B ( UVB ) se transforma in previtamina D (colecalciferol). La acest nivel productia vitaminei este influentata de anotimp, latitudine, ora din zi, nivelul de pigmentare al pielii, varsta, utilizarea de creama cu factor de protectie solar, ferestre din sticla. Mai exista si alte surse de provenienta a vitaminei D, dintre care amintesc : pestele oceanic, uleiul de peste, untura de peste, , laptele nedegresat, branzeturile grase, untul ,sucurile fortificate, painea fortificata si nu in ultimul rand suplimentele cu vitamina D. Odata ajunsa in organism vitamina D este transformata in ficat prin enzima numita 25-hidroxilaza in 25-hidroxi D3 iar aceasta forma este convertita in rinichi prin enzima numita 1alfa-hidroxilazaforma activata 1,25-dihidroxicolecalciferol ( 1,25-D3) sau calcitriol, forma activa a vitaminei D, ce este prin functiile ei un adevarat hormon. 1,25-D3 actioneaza la nivelul receptorilor pentru calcitriol gasiti in majoritatea tesuturilor umane. Numerosi cercetatori militeaza pentru reglementarea dozei zilnice recomandate pentru aceasta vitamina, prin cresterea ei de la 400 de Unitati Internationale (UI) la cel putin 1000 de UI pe zi (desi unii autori recomanda chiar 3000-5000UI/zi). (American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 85, No. 3, 649-650, March 2007 The urgent need to recommend an intake of vitamin D that is effective ). STUDII. Dovezile adunate de-a lungul timpului arata ca un nivel crescut de vitamina D este factor de protectie in cancerele de san, prostata, colon, ovar. Cei care au un nivel crescut de vitamina D fac mult mai rar aceste tipuri de cancere (incidenta este mai scazuta), mortalitatea este mai scazuta si supravietuirea celor bolnavi mai indelungata. O metaanaliza recenta arata ca administrarea orala a 1000 UI pe zi de vitamina D a cazut incidenta cancerului colorectal cu 50% (acest cancer este unul din ucigasii majori in lumea occidentala, estimandu-se ca, in 2007, in SUA, vor fi diagnosticate 153 760 de cazuri si 52 180 de decese, aproximativ 10% din totalul deceselor prin cancer
Comentarii (1)
Ce te faci ca dupa ani de zile, apar alte studii, care le infirma pe cele anterioare, si ti se spune ca vitamina E, de exemplu, e foarte daunatoare??? Dupa ce ti s-a spus mereu ca ai nevoie de suplimente de vit E? Poti sa mai ai incredere in cercetarile facute si in rezultatele acestora?
Posteaza comentariu