Virusul HIV - din ce in ce mai slab, virusii gripali - tot mai rezistenti

Virusul care provoaca SIDA (Sindromul de Imunodeficienta Dobandita) HIV este mai putin periculos astazi decat in anii ‘80, conform unui nou studiu, preluat de revista New Scientist. Cercetatori de la Institutul pentru Medicina Tropicala din Antwerp au comparat mostre de virus HIV din anii 2002-2003 cu unele din anii 1986-1989. if(typeof(AdServerR)=="undefined")AdServerR=parseInt(Math.random()*Math.pow(10,17)); document.write( '' );
Ei au ajuns la concluzia ca virusul din secolul XXI este mai slab decat cel care activa in anii ‘80 ai secolului XX.
Acum el este mai "receptiv" la medicamente. Rezultatul este foarte interesant, cu atat mai mult cu cat alte cercetari au indicat faptul ca virusul HIV are in prezent o rezistenta mai mare la medicamente. Oamenii de stiinta belgieni subliniaza faptul ca rezultatele cercetarilor lor nu indica nicidecum necesitatea slabirii eforturilor depuse in lupta cu SIDA. Unul dintre cercetatori, dr. Eric Artz, declara: "Cu siguranta virusul SIDA ucide in continuare oameni, dar nu atat de rapid cum o facea in urma cu 15 ani.
E posibil ca peste 50-60 de ani, virusul HIV sa nu mai provoace moartea". "Slabirea virusului poate fi explicata prin crearea unui anumit echilibru intre virus si purtatorul lui. Acest echilibru are menirea sa ii asigure virusului supravietuirea in perspectiva indepartata", a comentat cercetarile expertul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, dr. Marco Victoria. Un fenomen asemanator, noteaza sursa citata, a fost observat si in cazul altor boli, precum tuberculoza, sifilisul si variola. In schimb, virusii gripali devin tot mai rezistenti la tratamente.


Intr-un moment in care mobilizarea impotriva unei eventuale pandemii de gripa aviara transmisibila la om continua sa ia amploare, saptamanalul britanic "The Lancet" a publicat un studiu "alarmant" privind eficienta medicamentelor si vaccinurilor antigripale. Conform studiului realizat de Centrul pentru controlul si prevenirea bolilor din Atlanta, antiviralele clasice (amantadina si ritamantadina), folosite de circa 30 ani de ani pentru tratarea si prevenirea gripei sunt tot mai putin eficiente.
In lipsa unui vaccin, produsele antivirale sunt singurele mijloace de lupta impotriva unei potentiale epidemii de gripa aviara. Numarul virusilor rezistenti la tratament era de doar 0,4 la suta in perioada 1994 - 1995, dar se afla in continua crestere, ajungand la 12,3 la suta intre 2003 - 2004. (A. M. M.)
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod