Ce inseamna, de fapt, pandemia de gripa? Este vorba despre o raspandire globala a unui virus gripal care apare in cadrul populatiei umane si apoi dobandeste capacitatea de a se transmite de la om la om cu usurinta. Spre deosebire de epidemiile de gripa, care sunt sezoniere si exista deja in cadrul unei comunitati, o pandemie este declansata de aparitia unui nou subtip de virus care nu a afectat niciodata pana atunci omul si pentru care nu avem imunitate. if(typeof(AdServerR)=="undefined")AdServerR=parseInt(Math.random()*Math.pow(10,17)); document.write( '' );
Virusul gripei aviare este un virus de tip A care se distinge din punct de vedere genetic de celelalte tipuri de virusi gripali. Subtipurile de virus gripal difera datorita proteinelor care se afla pe membrana virusului (proteina numita hemaglutina si neuraminidaza de unde si abrevierile HN).
In general, virusul gripal contine opt segmente genetice separate, ceea ce permite virusului de la o specie sa se amestece cu subtipul de la o alta specie si sa formeze un nou subtip cum s-ar intampla daca o persoana deja infectata cu un virus gripal tratabil ar contacta virusul gripei aviare. In acest caz ar rezulta o noua tulpina, care ar putea avea, spre exemplu, o proteina de la gripa aviara si restul genelor de la gripa umana. Virusul gripei aviare a inceput sa fie semnalat la om din 1997. Printre primele cazuri care erau infestate de tulpina H7N7 au fost cele din Olanda din cele 80 de cazuri depistate, cei mai multi prezentau infectii oculare si anumite greutati in respiratie, insa numai un pacient a decedat. De atunci, virusul gripei aviare a suferit cateva schimbari genetice, acum fiind vorba de o forma mai grava H5N1, care se pare ca este foarte rezistent la amantadina si rimantadina. Virusul de inalta patogenitate H5N1 a fost reperat in 1997, in Hong Kong, apoi in Vietnam si Thailanda. Transmiterea la om a acestui tip de virus a fost pana acum limitata si pe o perioada scurta de timp, insa situatia se va schimba radical daca subtipul va mai suferi un alt schimb de gene.