Ministerul Sanatatii Publice precizeaza ca, in prezent, nu sunt cunoscute o serie de date importante privind norul de fosfor care s-a format in urma accidentului din Ucraina, ca de exemplu concentratia de fosfor, altitudinea la care se afla sau daca acesta se indreapta spre Romania
Ca urmare, nu sunt date suficiente pentru ca specialistii de sanatate publica sa poata stabili masuri concrete cu privire la efectele asupra starii de sanatate a populatiei.
Totusi, literatura de specialitate arata ca, in situatiile in care exista riscul sa se gaseasca fosfor in atmosfera acesta poate patrunde in organism pe trei cai: calea respiratorie; calea cutanata si calea digestiva.
Pentru fiecare dintre acestea in parte se poate prescrie un tratament de catre medicii specialisti in functie de gradul de afectare, concentratia de fosfor acumulat, patologia pacientului.
Masurile de preventie care se pot lua in conditiile date se refera la: limitarea expunerii in aer liber, in mod special a persoanelor cu risc (copii, varstnici, bolnavi cronici); limitarea consumului de produse posibil contaminate; consumul de apa potabila controlata si evitarea scaldatului in ape din spatii deschise.
Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu face un apel atat catre populatie, cat si catre reprezentantii mass-media la calm.
Va informa in permanenta populatia despre masurile ce se pot lua intr-un interval de timp in functie de datele comunicate de catre Comitetul pentru situatii de Urgenta.