Varza este o sursa excelenta de vitamina C, dar contine cantitati importante de fibre, mangan, folati, vitamina B si acizi grasi omega-3.
Majoritatea fitonutrientilor lucreaza asemanator antioxidantilor, dezarmand radicalii liberi inainte sa afecteze ADN-ul, membranele celulelor si moleculele care contin grasimi, precum colesterolul. Noi studii arata ca fitonutrientii din varza lucreaza la nivel mai ridicat, acesti compusi trimitand semnale genelor sa creasca productia enzimelor implicate in detoxifiere - actiune prin care organismul elimina substantele reziduale.
De asemenea, rezultatele celor mai recente studii sustin ca un consum de varza determina scaderea riscului de cancer de prostata, coloractal, plamani, san, ovarian si de vezica urinara.
In topul alimentelor detoxifiante se numara si: anghinarele, broccoli, ceaiul de papadie, ceaiul de urzica, sucurile proaspete de fructe, leusteanul, semintele de in, sparanghelul, usturoiul, tarhonul, conopida.
Posteaza comentariu