Doua miliarde de oameni din intreaga lume sunt infectati cu virusul hepatitei B. Anul trecut, 1,2 milioane de oameni au murit in urma complicatiilor provocate de hepatita B, dar, pe viitor, mortalitatea ar putea fi mai mica datorita programelor de imunizare si aparitiei medicamentelor de ultima generatie, capabile sa diminueze cantitatea de virus din sange pana la un nivel nedetectabil.
Medicii spun ca sunt cazuri in care afectiunea se manifesta ca o banala raceala si recomanda vaccinarea, cea mai simpla modalitate de preventie. Profesorul Rafael Esteban de la Spitalul Universitar Vall d’Hebron din Barcelona (Spania) sustine ca nu exista efecte adverse ale imunizarii impotriva hepatitei.
Fata de SUA si alte tari dezvoltate din Europa, Romania a inceput cu 14 ani mai tarziu programul de imunizare impotriva hepatitei B si este considerata printre tarile „exportatoare de patologie”.
Hepatita B poate fi depistata prin simple analize de sange, in timpul unor controale medicale de rutina sau prin teste speciale, care analizeaza „incarcaturile virusale” (cantitatea de virus hepatic din organism).
Multi oameni renunta insa cu anii la testele de rutina pentru ca se simt bine si nu constientizeaza ca ar putea fi infectati cu virusuri hepatitice. Exista cazuri in care infectia distruge aproape definitiv ficatul fiindca nu apar niciun fel de simptome.
„Ar trebui vaccinati toti nou-nascutii, dar si adolescentii inainte de a-si incepe viata sexuala. Vaccinul nu are niciun fel de efecte adverse si s-a demonstrat ca nu da scleroza in placi, asa cum s-a discutat in Franta cu ceva timp in urma.
Imunitatea persista daca vaccinul este facut corect, in trei doze: inca din primele zile de viata, la o luna distanta si apoi la trei luni”, ne-a recomandat profesorul Esteban.
Boala se transmite chiar si prin lacrimi
Cele mai frecvente simptome ale hepatitei sunt starile prelungite de oboseala, lipsa poftei de mancare si febra usoara. Uneori, este prezenta si senzatia de greata, se ingalbenesc ochii, iar urina capata o culoare mai inchisa. Boala se transmite prin toate secretiile organismului, inclusiv prin lacrimi si transpiratie.
„Multi tineri au contacte sexuale neprotejate sau se drogheaza si folosesc aceleasi seringi, de aici si raspandirea extraordinara a bolii”, avertizeaza doctorul Esteban.
Alte modalitati de transmitere a virusului hepatitic sunt transfuziile de sange si internarile repetate. Medicii spun ca virusul hepatitic este de o suta de ori mai infectios decat virusul (HIV).
Daca virusul ramane in organismul uman mai mult de sase luni, fara tratament, boala intra in faza de „infectie cronica”. In lipsa unei terapii, se ajunge la ciroza.
„Cu medicamente, boala poate fi tinuta in frau. In prima faza este important ca pacientii sa primeasca cel mai important antiviral de care au nevoie. Asa scade riscul ca virusul sa se multiplice”, explica profesorul Rafael Esteban.
UTIL
Unde va testati
In Romania, testele speciale pentru depistarea hepatitei B (teste de screening antigen HBS) se fac in toate spitalele de boli infectioase, dar si in unele clinici private.
In Bucuresti, puteti merge la spitalele „Matei Bals”, „Victor Babes” si Fundeni, iar in privat la clinicile Medicover, Medlife si Medsana.
REFERINTE
Profesorul Rafael Esteban
Medicul caruia i-am solicitat informatii astazi este directorul Sectiei de medicina interna si directorul Unitatii de Hepatologie din cadrul Spitalului Universitar Vall d’Hebron din Barcelona (Spania).
Totodata, este si membru al Asociatiei Americane pentru Studiul Ficatului (AASLD) si al Comitetului Stiintific al Asociatiei Europene pentru Studiul Ficatului (EASL)
> a publicat peste 300 de articole pe tema hepatitei virale