Insa, un studiu recent efectuat a demonstrat ca un consum de usturoi crud sau a unor suplimente pe baza de usturoi nu reduce nivelul colesterolului in cazul subiectilor umani, informeaza BBC News Online.
Expertii sunt de parere ca doar o dieta echilibrata combinata cu sport poate oferi o protectie impotriva bolilor de inima. Usturoiul este folosit ca remediu impotriva bolilor cardiovasculare de mii de ani, prima insemnare care confirma acest lucru datand in Egiptul antic, de acum 3500 de ani.
Cercetarile recente au scos la iveala proprietatiel benefice ale alicinei, un ingredient din usturoi care se presupunea ca ar preveni marirea nivelului de colesterol in cazul a 90 de animale. Dupa 1990, unii cercetatori care au analizat efectele alicinei au declarat ca ar exista asemenea beneficii si in cazul subiectilor umani. Insa, toate aceste studii nu s-au bazat pe dovezi concludente.
In studiul de fata, cercetatorii de la Universitatea Stanford au monitorizat pe o perioada de 6 luni 170 de subiecti cu varste cuprinse intre 30 si 65 de ani, cu un nivel usor ridicat de colesterol "rau" (LDL). Participantii au fost divizati in 4 grupuri: primul a luat zilnic cate 4 grame de usturoi in stare cruda, al doilea pudra de usturoi, al treilea extract de usturoi tratat in alcool timp de 2 ani de zile si al patrulea grup un tratament placebo. Subiectii au fost sfatuiti ca in perioada de derulare a studiului sa evite mancarurile care contin usturoi si sa excluda din alimentatia lor ceapa si arpagicul, recunoscute pentru ingredientele asemenatoare cu ale usturoiului.
"Niciuna dintre cele trei forme ale usturoiului administrate subiectilor nu s-a dovedit a avea efecte semnificative asupra concentratiei de colesterol LDL", concluzioneaza dr. Christopher Gardner, coordonatorul studiului.
De asemenea, nu s-au constatat nici efecte adverse (in afara unei respiratii urat mirositoare de care s-au plan subiectii care au consumat usturoi crud).