Urzica, un adevarat medicament natural pentru rinichi



Specialistii spun ca in aceasta perioada fitoterapia foloseste extracte obtinute din mugurii foliari ai arborilor si arbustilor, cum ar fi mesteacan, paltin, alun etc. De asemenea, este timpul zarzavaturilor bogate in fier (stevie, untisor, leurda). Dintre acestea, urzica are efecte tamaduitoare deosebite.

Preparate din muguri

Toate formele de preparare (ceaiuri, tincturi, decocturi, sucuri) sunt utilizabile in cazul preparatelor din muguri. "Infuziile sunt preparate in cazul mugurilor, iar decoctul este rezervat doar partilor tari ale plantelor: scoarta, radacina, parte lemnoasa. In locul tincturii sunt de preferat extractele din muguri facute din apa, alcool si glicerina. Efectul este detoxifiant, depurativ, imunostimulent, antiinfectios", a declarat dr.
Pavel Chirila, specialist in fitoterapie. Potrivit acestuia, acum este timpul optim pentru recoltarea si utilizarea sevei de mesteacan, paltin, carpen. In aceasta perioada sunt frecvente infectiile acute de cai respiratorii, asteniile fizice si intelectuale. De aceea preparatele gemoterapice sunt foarte eficiente in tratarea sindromului de suprasolicitare si a nutritiei deficitare in vitamine din perioada iernii. "Merita sa amintim efectul tonic si remineralizant al mugurilor de alun si stejar extrasi in vin si efectul mineralizant, in special bogatia in fier, a zarzavaturilor de primavara: urzici, stevie, untisor, leurda", a mai spus dr. Pavel Chirila.

Proprietati dezinfectante

Una dintre plantele care se gasesc din belsug in aceasta perioada este urzica.
Numita si urzica creata, urzica mare sau urzica de padure, ramane una dintre cele mai bune plante de leac. Fitoterapia recomanda intrebuintarea ei intr-o gama larga de afectiuni, de la cele ale rinichilor pana la bolile reumatice. Urzica se recomanda in stomatite - stari inflamatorii ale mucoasei cavitatii bucale, manifestate sub forma unor leziuni ale mucoasei, dureroase, ce impiedica masticatia si deglutitia. In aceste afectiuni fitoterapia intrebuinteaza plante cu proprietati dezinfectante, antiinflamatorii, antialergice, astringente si antialgice. Astfel se recomanda o infuzie din frunze de urzica, preparata din doua linguri la o cana cu apa, pentru gargara. Urzica este si un bun diuretic. Majoritatea diureticelor utilizate in fototerapie sunt utile in toate afectiunile aparatului urinar, si in special in cele cronice.
Pentru stimularea moderata a diurezei in toate afectiunile aparatului urinar, se recomanda si frunzele de urzica - infuzie, folosind 2-3 lingurite planta la o cana cu apa. Se prepara un litru de infuzie, care se bea in cursul unei zile in loc de apa. In cazul in care nu se consuma alte lichide, se poate folosi infuzia respectiva pana la doi litri pe zi daca nu exista contraindicatii. O alta recomandare este in sindromul de retentie azotata (cresterea atat in sange, cat si in urina a ureii sanguine). In acest caz, fitoterapia recomanda un tratament indelungat cu infuzii, decocturi sau alte preparate din plante medicinale, printre care si urzica. Planta se recomanda si in cazul realizarii ceaiul balneologic antieczematos.
Acesta se prepara din: coada calului - 30 de g, frunze de podbal - 20 g, frunze de urzica - 20 g, trei frati patati - 20 g si cimbru - 10 g. Se aplica in dermatoze la copii si adulti, precum si in tratamentul hemoroizilor. In afectiunile reumatice se poate prepara o infuzie din 1-2 lingurite de frunze uscate si maruntite, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se beau doua cani seara, inainte de culcare.



Voteaza articolul (4 max): vezi rezultatele
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod