Ministerul Sanatatii considera ca, plata din bugetul de stat a datoriilor spitalelor, nu constituie o solutie viabila pe termen mediu si lung, cu atat mai mult cu cat in unele cazuri aceste obligatii s-au constituit cu incalcarea prevederilor legale.
In lunile ianuarie si respectiv februarie 2009, Ministerul Sanatatii a achitat singurele obligatii inregistrate de minister si provenite din nefinantarea cu fonduri de la bugetul de stat a unor actiuni prevazute in bugetul aprobat al anului 2008. La data de 31.12.2008 aceste obligatii se ridicau la suma totala de 110.786 mii lei.
Datoriile la care fac referire furnizorii de materiale sanitare reprezinta arierate acumulate in anii anteriori, majoritatea in afara bugetului aprobat. Desi in anii 2006 si 2007 au fost achitate arieratele acumulate pana la 31 decembrie 2005, in anii 2008 si 2009 situatia se repeta.
Ministrul Sanatatii considera ca este necesara o mai mare implicare din partea managerilor care au obligatia gasirii de solutii, concomitent cu respectarea si aplicarea cu strictete a prevederilor legale in ceea ce priveste cheltuirea bugetului spitalelor.
Printre spitalele cu datorii se numara Spitalul Clinic Colentina din Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea.
© Copyright:
Unitatile sanitare isi vor face publice cheltuielile
Dr. Ion Bazac a cerut astazi ca echipe mixte ale Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa faca verificari la spitalele care inregistreaza arierate. De asemenea, dupa data de 5 iulie, toate unitatile publice cu paturi vor fi obligate sa afiseze pe portalul www.e-sanatate.ro toate cheltuieleile publice, precum si executia bugetara.
Posteaza comentariu