La ora actuala, stresul este considerat principala cauza a tulburarilor de erectie care afecteaza relatia de cuplu. Potrivit statisticilor, este in crestere numarul barbatilor adulti cu tulburari de erectie. Profilul barbatului matur al secolului al XXI-lea este doar aparent ispititor. Este inalt, dar a facut deja burtica. Este foarte mandru ca, in ultimii cinci ani, nu a avut concediu de odihna, ci doar cateva plecari in week-end, si ca este "stalpul" pe care se sprijina intreg familionul: de la copii la bunici si pana la nepoti.
Dar este un tip foarte stresat. De altfel, cuvantul care-l defineste pe acest barbat este "stresul". La categoria de varsta 35-45 de ani, doi pana la trei barbati din cinci sufera de stres legat de job, de starea sanatate sau de lipsa de bani. STATISTICA. Aproape patru din zece barbati stresati marturisesc ca stresul are o influenta nefasta asupra sexualitatii: scaderea frecventei raporturilor sexuale si a libidoului (86%) si accentuarea tulburarilor de erectie (29%). Dar teama de ratare a unui asemenea moment este chiar ea o sursa de stres puternic. Acesta este mecanismul care explica si cresterea numarului barbatilor care acuza tulburari de erectie. MECANISM. Care este iesirea din acest cerc vicios? Sa precizam ca erectia este dirijata de doua zone nervoase: una de excitatie (parasimpatica) si o alta inhibitoare (simpatica). Pe de o parte, prima zona favorizeaza relaxarea arterelor cavernoase si a muschiului cavernos, imbunatatind circulatia sangvina si, implicit, erectia. Pe de alta parte, a doua zona are actiune constrictiva, antierectie. Si mai trebuie sa stim ca actiunea stresului coincide cu cea dezvoltata de zona inhibitoare a creierului. Insa cel mai grav este ca esecurile anterioare devin o sursa majora de anxietate, afectand capacitatea de erectie. Atitudinea partenerei este capitala pentru a nu permite intrarea intr-o spirala a esecului.SOLUTII |
Consultarea periodica a psihologului si tratamentul corect sunt solutii in cazul tulburarilor de erectie. "Pericolul major il reprezinta refuzul de a recunoaste existenta acestei probleme si a consultarii specialistului. | A mentine o tacere vinovata peste acest subiect este foarte grav", semnaleaza prof. dr. Nicoale Calomfirescu. De-a lungul anilor, tratamentul medicamentos si-a dovedit eficienta, permitand imbunatatirea sexualitatii masculine, in beneficiul cuplului.