Uleiul din seminte de in scade tensiunea arteriala

O dieta bogata in plante care contin acid alfa-linoleic (ALA) reduce tensiunea arteriala cu pana la 6%, potrivit unui grup de cercetatori greci

"Rezultatele noastre au indicat faptul ca un aport optim de acid alfa-linoleic poate determina o scadere semnificativa a tensiunii arteriale sistolica si diastolica cu aproximativ 5mm col Hg sau cu 3-6 procente", sustine George Paschos, coordonatorul studiului. Experimentul a fost efectuat pe un esantion de 59 de barbati, carora li s-a administrat timp de 12 saptamani fie suplimente pe baza de seminte de in, fie pe baza de ulei de sofran.

Dupa aceasta perioada, expertii au constatat o scadere a tensiunii arteriale sistolice si diastolice de la 120 la 100 mm Hg si, respectiv, de la 80 la 72 mm Hg. "O serie de produse alimentare precum uleiul pentru gatit, margarina, sosurile pentru salate sau maioneza pot fi imbunatatite cu acid alfa-linoleic, iar includerea acestora in dieta determina o crestere mai mare a cantitatii de acid alfa-linoleic", sustin expertii. Plantele sunt o sursa de grasimi omega 3, numite acid alfa-linolenic (ALA).
Alimentele cele mai bogate in ALA sunt nucile, semintele de in si rapita.