Actiunea benefica se datoreaza continutului ridicat de fenoli, substante recunoscute pentru beneficiile pe care le aduce inimii. Testele de laborator au confirmat aceste efecte, insa foarte putine dintre studiile efectuate pana in prezent au fost facute pe subiecti umani.
"In fazele incipiente ale aterosclerozei, balanta dintre factorii care promoveaza formarea cheagurilor de sange si cei care au capacitatea a le dizolva se inclina in favoarea primei categorii. Iar, grasimile prezente in sange pot inrautati si mai mult situatia", afirma dr.
Pentru a verifica informatii, expertii au efectuat un studiu pe 21 de subiecti umani cu colesterolul ridicat. Acestia au fost pusi sa consume doua tipuri de mic dejun, fie paine prajita cu ulei de masline (cu fenoli), fie paine cu ulei de masline din care au fost extrasi fenolii. Rezultatele au aratat ca persoanele care au consumat ulei de masline cu un continut mare de fenoli sunt mai ferite de formarea cheagurilor de sange, comparativ cu celelalte.