Tykerb, un nou medicament impotriva cancerului la san



Un nou medicament-minune impotriva cancerului de san ar urma sa fie curand lansat pe piata, relateaza cotidianul american "The New York Times". Pastilele experimentale denumite Tykerb, in combinatie, totusi, cu tratamentul chimioterapeutic, ar urma sa incetineasca cresterea tumorilor canceroase si sa reduca riscul ca acestea sa se raspandeasca la creier in cadrul tipului de cancer "Her-2" (abundenta a unui tip de proteine). Acest tip de cancer reprezinta aproape un sfert din toate tipurile diagnosticate de boala oncologica de san.
Pana acum, in acest tip de cancer se folosea un medicament aprobat in 1998, numit Herceptin, despre care s-a dovedit ca, in unele cazuri, nu mai dadea aceleasi rezultate. Tykerb, bazat pe o substanta activa numita lapatinib, va inlocui astfel traditionalul tratament pentru pacientele care nu mai raspund la Herceptin. Rezultatele unui studiu clinic (pe oameni) au fost anuntate la Intalnirea Anuala a Societatii Americane de Oncologie si arata ca noul medicament aproape dubleaza timpul in care cancerul este "tinut in sah" la femeile care nu mai pot lua Herceptin.

Acest tip de terapie se numeste "terapie tintita", ce intervine in mecanismul de crestere sau supravietuire a tumorilor canceroase. In acest caz, tinta este proteina Her-2, care, atunci cand se activeaza in organism, declanseaza o reactie in lant a celulelor, determinandu-le sa prolifereze. Un alt mare potential avantaj al noului medicament, fata de Herceptin, ar fi ca ajuta la impiedicarea tumorilor de san sa se raspandeasca la creier.

O astfel de diseminare aparea la 25-45% dintre femeile care luau Herceptin si putea cauza probleme neurologice precum orbirea sau paralizia, in unele cazuri chiar fatala.
Tykerb (produs de firma GlaxoSmithKline) blocheaza nu numai Her-2, ci si cresterea epidermala a unui alt factor receptor, o alta proteina care duce la dezvoltarea tumorii. Cea de-a doua proteina este cea tintita in cazurile de cancer de colon si de plaman, astfel incat specialistii au sperante ca noul medicament va fi de folos si in tratarea altor tipuri de boli oncologice. In plus, Tykerb se administreaza sub forma de pastila, si nu prin perfuzie, ca in cazul altor tratamente chimioterapeutice.