Aceasta este concluzia unui nou studiu realizat de catre cercetatorii suedezi care au comparat 13.428 de persoane cu tulburare bipolara cu mai mult de 67.000 persoane care nu erau afectati de aceasta boala.
Tubularea bipolara se manifesta dupa vasta de 30-40 de ani, si este caracterizata prin schimbari extreme de dispozitie, de la depresii severe la episoade maniace, intrerupte de faze normale. In perioadele maniace persoanele au o dispozitie euforica, hiperactiva, agitata, prezinta idei delirante, dar si tulburari de comportament alimentar, insomnie sau tendinta de sinucidere.
"Dupa numarul de copii din familie, varsta mamei, statutul socioeconomic si istoricul tulburarilor psihotice, urmasii barbatilor care au trecut de varsta de 55 de ani erau de 1,37 ori mai expusi riscului de a fi diagnosticari cu tulburare bipolara, in comparatie cu urmasii barbatilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 24 ani", a declarat Emma M. Frans, de la Institutul Karolinska din Stockholm.
Si copii care au mame in varsta prezinta un risc crescut, dar acesta este mai putin accentuat in comparatie cu cel asociat tatilor in varsta. In cazul unui atac timpuriu al tulburarii bipolare (diagnosticat inainte de varsta de 20 ani), efectul adus de varsta tatalui este mult mai puternic, in timp ce varsta mamei nu are niciun efect, sugereaza studiul.
"Personalitatea tatilor in varsta a fost analizata pentru a se explica asociatia dintre afectiunile mintale si inaintarea in varta a parintilor. Oricum, afectiunile mentale asociate cu cresterea varstei parintilor reprezinta influente genetice mai putin importante", scrie autorul studiului.
Acest fapt sugereaza o legatura genetica intre varsta inaintata a tatalui si tulburarea bipolara si alte afectiuni pe care le poate dezvolta copilul, sustin cercetatorii.
Sursa: Health Day