Trei sferturi dintre romani apeleaza la automedicatie

Concluziile primului studiu din Romania privind fenomenul automedicatiei arata faptul ca 73% din populatia tarii isi administreaza medicamente fara a consulta in prealabil un specialist. Peste 22% dintre respondenti au declarat ca iau medicamente fara a apela la sfatul medicului, cel putin o data pe luna. Femeile sunt cele care apeleaza cel mai frecvent la automedicatie, procentul acestora fiind de 82%, comparativ cu doar 63% dintre barbati

Aproximativ jumatate dintre romani se considera suficient de informati pentru a-si administra singuri medicamente atunci cand sufera de afectiuni minore.
Cele mai frecvente dintre acestea, pentru care populatia apeleaza la automedicatie sunt: cefaleea, durerile de gat si virozele respiratorii. In acelasi timp, unu din doi romani declara ca ofera sfaturi rudelor si apropiatilor cu privire la tratarea unor probleme de sanatate. Iar unu din sapte parinti (14%) isi trateaza copiii atunci cand acestia au probleme de sanatate fara a merge mai intai la medic pentru a primi sfaturi avizate. Atunci cand se informeaza, pacientii citesc in special indicatiile terapeutice si modul de administrare continute in prospect (68%), abia apoi urmeaza dozajul, data expirarii, interactiunea cu alte medicamente, efectele secundare sau substanta activa.
Un rol important in procesul de informare asupra unui medicament il detine si pretul, un procent de 51% din respondenti indicand pretul ca fiind la baza informatiilor despre un produs. In decizia de cumparare a unui medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala, cea mai mare influenta o exercita sfatul medicului/farmacistului (80%) dar si al familiei (56%). Pe locul secund se situeaza brosurile si sfaturile primite de la prieteni si vecini. In privinta efectelor secundare ale automedicatiei, romanii se tem cel mai mult de riscurile care pot aparea in urma administrarii medicamentelor pentru combaterea tulburarilor de somn, a durerilor de stomac si a durerilor de cap.
Cefaleea este intens combatuta cu automedicatie cu toate ca este asociata cu cel mai crescut risc de aparitie al efectelor secundare. Studiul pune in evidenta, de asemenea, factorii ce favorizeaza automedicatia: existenta unor simptome ce permit desfasurarea normala a activitatilor zilnice; intervalul scurt de timp de la debutul simptomatologiei, mai precis in primele trei zile; existenta unei simptomatologii asemanatoare in antecedente; convingerea ca afectiunea nu poate pune viata in pericol. Atunci cand merg insa la medic romanii sunt foarte constiinciosi: 80% respecta doza si durata tratamentului indicate.
Mai mult de jumatate din romani se decid sa mearga la medic abia atunci cand simptomele aparute le impiedica buna desfasurare a activitatii zilnice.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Misici Aurelia pe 23 Iun 2006, 14:30

    sunt de acord dar de multe ori medicamentele prescrise de medic sunt cu reactii adverse si cauzeaza probleme.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod