Trecerea la ora de vara creste riscul infarctului

Potrivit unui studiu realizat in Suedia, trecerea de la ora de iarna la cea de vara, in Martie, determina cresterea riscului de infarct miocardic cu 5% in saptamana de urmeaza. Totodata, toamna cand se da ora inapoi riscul infarctului este mai scazut.

Oamenii de stiinta de la Institutul Karolinska au analizat incidenta infarctului miocardic in Suedia incepand cu 1987, cand a inceput sa se faca trecerea de la ora de vara la cea de iarna. Rezultatele lor arata ca numarul atacurilor de inima, in medie, creste cu 5% in prima saptamana cand s-a trecut la ora de vara.

"Este vorba despre o crestere mica pentru fiecare individ, mai ales in primele 3 zile din saptamana urmatoare", a declarat Dr. Imre Janszky, unul dintre cercetatorii care au participat la studiu.

"Ruperea ritmului cronobiologic, pierderea unui ore de dormit, perturbarea somnului, sunt cauza probabile."

De asemenea, echipa de cercetatori au observat ca trecerea inapoi la ora de iarna, in ultima Sambata din Octombrie, este urmata de reducerea riscului unui atac de inima odata cu ziua de Luni. Trebuie mentionat ca reducerea riscului de infarct este mai mica decat cresterea care are loc cand se trece la ora de vara.

Potrivit oamenilor de stiinta, studiul ofera o explicatie imaginabila deoarece studii anterioare au demonstrat ca riscul unui infarct miocardic este mai ridicat in fiecare zi de Luni.


Sursa: ScienceDaily.com