Tratamentul homeopatic al insolatiei



Dr. Mihnea Dragomir, specialist in homeopatie si acupunctura, recomanda cateva remedii folosite in cazul insolatiei si care este bine sa nu lipseasca din trusa de voiaj in timpul concediilor la mare: altfel este putin probabil sa gasim vreo farmacie homeopata exact atunci cand avem nevoie.

Aconitum napellus (CH-9) este cel mai frecvent indicat cand pulsul este rapid, iar victima, care parca iradiaza caldura, simte uneori nevoia sa puna ceva rece pe cap sau pe frunte. Dar cea mai frapanta particularitate a pacientului este absenta completa a transpiratiei. Daca descoperim vreo urma de transpiratie, precis nu este indicat Aconitum, ci trebuie folosit alt remediu.
Belladonna (CH-15) este indicat, dimpotriva, atunci cand victima transpira abundent. Daca la Aconitum predomina senzatia de caldura, la Belladonna predomina durerea de cap, care in formele cele mai tipice are caracter pulsatil - parca zvacneste sangele in cap.
Pulsul este, si aici, rapid. Pacientul nu suporta lumina, nici zgomotele, nu cere atata apa ca Aconitum, in schimb cere sa fie lasat in liniste si intuneric. Inalt sugestiva pentru Belladonna este si dilatatia pupilelor.
Apis meliffica (CH-15) prezinta drept semnul cel mai distinctiv ameliorarea durerilor de cap la presiune, astfel incat pacientul isi apasa capul cu mainile sau simte nevoia sa-si lege capul cu o esarfa stransa. O alta particularitate frapanta este absenta setei (invers decat la Aconitum). Mai mentionam ca, de multe ori, pacientul susceptibil de Apis mellifica prezinta insolatie cu semne psihice: cel putin somnolenta, daca nu chiar obnubilare, fapt care cere administrarea de urgenta a remediului (sunt semnele unui posibil edem cerebral). In acest ultim caz vom prefera administrarea in doza CH-30.
Gelsemium sempervirens (CH-15) se remarca prin semnul mai rar al diplopiei - vedere dubla.
Cefaleea este foarte intensa, de regula occipitala. Setea este absenta - ca si la Apis.

Leac pentru insolatia cu transpiratii si "bufeuri"

Bryonia (CH-15 sau CH-30) se remarca si el printr-o ciudatenie - victima transpira mult (aproape la fel de mult ca Belladona), dar transpiratia are ceva gras, uleios. Cere mari cantitati de apa rece. Dar semnul care intr-adevar departajeaza Bryonia este dorinta pacientului de a nu se misca. Il gasim perfect imobil in pat, deoarece la cea mai mica miscare durerea de cap devine crancena. Daca nu este prezent acest semn, inseamna ca trebuie alt remediu din trusa.
Glonoinum (CH-9) este indicat pacientilor la care exista o componenta vasomotorie (ca la bufeurile de menopauza). De multe ori exista ecuatia cefalee + palpitatii. Ochii sunt rosii, injectati, iar starea pacientului parca ne face sa ne temem de "o criza de inima".
Durerea de cap nu este ameliorata decat de aplicatii reci sau de venirea serii. Pacientii care se stiu hipertensivi, care in general tolereaza prost expunerea la soare (cei care "prefera o bere rece la umbra") ar face bine sa-si administreze Glonoinum CH-15 preventiv, in dimineata primei zile la mare - mai recomanda dr. Dragomir.
Melilotus (CH-7) corespunde situatiei mai rare in care durerea de cap este insotita de sangerare nazala. In mod paradoxal, pacientul Melilotus se simte mai bine dupa ce i-a curs sange din nas.
Un alt remediu este Veratrum viride (CH-7) folosit in cazul aparitiei mai multor simptome: congestia faciala e brusca, exista diplopie sau pupile dilatate, pulsatii intense ale carotidei si chiar palpitatii, bolnavul este foarte iritat, agitat si prost dispus.

Remedii pentru intepaturi de insecte

Domnul doctor Dragomir precizeaza ca mica trusa homeopatica de concediu la mare poate fi folosita si in alte cazuri, in afara de insolatie.
Doar doua exemple: Aconitum ne ofera un ajutor care ne va uimi ori de cate ori o afectiune - indiferent care - este provocata sau agravata evident de vant sau de curent de aer, iar Apis ne poate ajuta in multe cazuri de intepaturi de insecte, mai ales atunci cand locul intepat se prezinta ca o umflatura alba, ori cand insecta vinovata este o albina.
Daca nu gasim remediul potrivit la indemana, o buna solutie este administrarea unei tablete de aspirina. Aspirina nu are nici cea mai mica legatura cu homeopatia, dar reprezinta, in insolatii, o alternativa cu efect aproape la fel de remarcabil - sustine medicul specialist.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod