O echipa de medici de la Institutului de Urologie si Transplant Renal din Cluj Napoca au reusit o interventie in premiera mondiala: transplantul renal, alternativa viabila de tratament in IRC la copii de varsta mica
Desi incidenta insuficientei renale cronice la copii a scazut in ultimii ani in Romania, totusi aceasta este relativ mare comparativ cu tarile dezvoltate din Europa. Si aceasta predominant datorita malformatiilor aparatului urinar nediagnosticate antenatal, care produc IRC la copilul de varsta frageda.
Desi nu exista statistici foarte clare, se pare ca incidenta IRC la copii in Romania este de 16%, adica 16 cazuri la 1000 de noi nascuti.
Ce alternative terapeutice sunt pentru aceste cazuri: dializa (hemodializa la aceasta varsta este foarte greu de executat si rezultatele sunt slabe; dializa peritoneala are sanse mai bune dar mult mai slabe decat la copii de peste 10 ani); transplantul renal este o alternativa logica cu rezultate bune in centrele cu experienta semnificativa in domeniu dar prohibitive pentru utilizarea de rutina datorita in speta spatiului restrans de lucru, dimensiunilor mici ale vaselor de anastomoza, reactiilor imprevizibile imunologice ale unui organism in crestere si, nu in ultima instanta, lipsei unui organ de transplant adecvat, (cel mai frecvent atat de la donatorul cadavru cat si de la donatorul viu sunt furnizati rinichi adulti care pot fi foarte greu adaptati sa functioneze la un copil de 2-3 ani).
Cu toate acestea, 15% din transplanturile pediatrice din SUA in 2003 erau la primitori intre 2-5 ani. Evolutia cea mai buna o au recipientii care primesc organul de la parinti sau de la donatori cadavru intre 11-17 ani. Atat din punct de vedere al ingrijirilor chirurgicale cat si imunosupresia trebuie foarte atent monitorizate la aceasta varsta.