O echipa de chirurgi de la Spitalul „Johns Hopkins” din Baltimore (SUA) a realizat o serie de transplanturi renale de tip „domino”, in premiera, pentru cinci perechi de pacienti. In Romania au fost efectuate transplanturi asemanatoare la Institutul Clinic de Urologie si Transplant din Cluj.
12 chirurgi, 11 anestezisti, 18 asistente
Un transplant domino, „in cascada” - cum ii mai spun medicii, este o interventie incrucisata, intre donatori vii, neinruditi. Asa, spre exemplu, o pereche, sa spunem, tata-fiica (a-b) poate face schimb cu o alta pereche, sot-sotie (c-d), interventie in timpul careia pacientul „a” poate sa doneze primitorului „c”, iar donatorul „d” primitorului „b”.
„Sunt pacienti care nu pot primi organe de la rude si atunci acest tip de transplant le poate veni in ajutor”, lamureste profesorul Ionel Sinescu, de la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti.
Interventia realizata de medicii din Baltimore, arata ABC News, a durat zece ore si a fost efectuata de 12 chirurgi, 11 anestezisti si 18 asistente care au lucrat, simultan, in sase sali de operatie.
Solutie pentru listele de asteptare
Chirurgii americani cred ca acest tip de interventie ar putea rezolva problema listelor de asteptare. „Din cauza numarului mic de donatori, sunt pacienti care mor inainte de a mai apuca sa faca transplantul”, spun medicii americani.
In 2004, din aproape 4.000 de pacienti inscrisi pe liste, mai mult de 10 au decedat, arata statisticile prezentate de National Kidney Foundation.In Romania, cam 30% dintre pacientii inscrisi pe listele de asteptare mor inainte de a mai apuca sa faca operatia, arata datele oferite de Institutul Clinic de Urologie si Transplant din Cluj.
„Am facut pana acum 54 de transplanturi de tip „domino” si majoritatea evolueaza bine. Cele mai bune rezultate le-am obtinut la transplanturile facute pe cate doua perechi”, mentioneaza profesorul Mihai Lucan, de la Institutul Clinic de Urologie si Transplant din Cluj.
Medicii de la Bucuresti sunt de alta parere: „Aceste transplanturi pun mari probleme cand vine vorba despre compatibilitatea intre donator si primitor. Daca testarile imunologice nu sunt facute „la sange”, asa cum se intampla in unele clinici din Romania, rezultatul interventiilor este prost.
Inca de la inceput, acest tip de transplant ridica probleme de ordin moral, fiindca exista riscul ca una sau chiar mai multe dintre perechi sa mearga rau”, comenteaza profesorul Ionel Sinescu, de la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti.
In acest moment, peste 1.200 de romani sunt pe listele de asteptare pentru transplant de rinichi.
Posteaza comentariu