Potrivit datelor a doua studii realizate la Centrul medical al Universitatii Duke, oxidul nitric faciliteaza transferul oxigenului din celulele globulelor rosii din sange in tesuturi, dar incepe sa se piarda in primele 3 ore de la prelevarea sangelui.
"Chestiunea stabilirii daca sangele transfuzat ar putea fi daunator pentru pacienti este una dintre problemele majore cu care se confrunta medicina americana", a declarat Johathan Stamler, profesor de medicina cardiovasculara si pulmonara la Universitatea Duke. Acesta sustine ca exista o solutie, care ar putea permite restituirea oxidului nitric, dar metoda trebuie mai intai testata clinic.
Echipa condusa de profesorul Stamler a reusit sa creasca fluxul sanguin in inimile private de oxigen ale unor caini, adaugand oxid nitric in sangele transfuzat. Urmatoarea etapa ar fi ca specialistii sa decida daca aceasta tehnica poate fi folosita si la oameni.
Potrivit altor studii realizate recent, pacientii transfuzati au un risc crescut de infarct, insuficienta cardiaca si chiar deces, insa studiul realizat de cercetatorii americani este primul, care stabileste motivul acestor efecte negative provocate de o transfuzie. "Oxidul nitric dilata vasele sanguine permitand celulelor globulelor rosii sa treaca si sa livreze oxigenul", a adaugat Stamler.
Daca vasele de sange nu se pot deschide, celulele globulelor rosii nu pot trece si tesuturile nu pot fi oxigenate, rezultatul fiind un infarct sau chiar moartea. De asemenea, oxidul nitric poate influenta flexibilitatea celulelor sanguine, studiul demonstrand ca celulele globulelor rosii devin mai dure atunci cand cantitatea de oxid nitric se diminueaza, ceea ce face ca trecerea lor prin micile vase sanguine sa fie mult mai dificila.
Transfuziile de sange sunt daunatoare
Transfuziile de sange ar putea provoca mai mult rau decat bine, deoarece sangele stocat pierde o componenta cheie in primele minute de la recoltare, potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta americani.
De TopSanatate
Posteaza comentariu