Medicii dermatologi spun ca trebuie sa profitam de anotimp pentru a scapa de vechi afectiuni. Pentru persoanele cu probleme ale pielii, mai ales din zonele expuse la lumina (fata, decolteu, maini) toamna e potrivita pentru tratamentele cele mai eficiente. Iata ce ne recomanda doctorul Carmen Curea. in acneea vulgara, cu numeroase pustule (cosuri), cura de antibiotice (Unidox) e lipsita de riscul patarii pielii dupa expunere la soare. De asemenea e perioada cea mai buna pentru peeling - metoda de tratament poate cea mai eficienta in acneea cu comedoame, chisturi, cicatrice, imperfectiuni ale pielii fetei - cu pori deschisi sau pete pigmentare.
Peeling-ul presupune indepartarea unui strat de piele (cojire), dupa aplicarea unei substante acide, care arde pana la o anumita adancime in piele, in functie de tipul de substanta aplicata si de durata timpului de expunere. Foarte eficiente sunt tratamentele cu lumina intensa pulsata (IPL) - utilizata in tratamentul petelor vasculare sau pigmentare si in epilarea parului in exces din mustata si barbie la femeie, afectiuni aparute uneori in acelasi context de dezechilibru hormonal ca si al acneei. Interventiile cu Laser - CO2 folosesc pentru indepartarea unor defecte ale pielii (papiloame veruci, angioame, keratoze, epitelioame) sunt de asemenea recomandate toamna. Astfel in conditiile unei lumini mai slabe, peeling-ul, tratamentele IPL si Laser sunt mult mai sigure, scazand riscul aparitiei de pete pigmentare ale zonei tratate. Chiar si iarna aceste tratamente sunt urmate obligatoriu de aplicarea de creme fotoprotectoare. Celelalte metode de tratament antiacneeic, de exemplu anticonceptionalele Laurina sau produsele topice, creme, lotiuni, mixturi sunt mai lipsite de riscul patarii pielii.Acnee, chiar si la 40 de ani
Acneea rozacee difera de acneea vulgara, juvenila. Rozaceea e o afectiune a decadelor 4-5 ce apare in special la femei. Boala afecteaza de obicei convexitatile fetei (nas, obraji, barbie, frunte), zone pe care in primul stadiu apare un eritem, o roseata, initial pasagere, accentuate de emotii, alcool, caldura. Ulterior, aceasta roseata devine permanenta. Boala pare a se datora unor tulburari digestive, expuneri la soare sau frig sau aplicarii improprii a cremelor cu cortizon pe fata. Se administreaza antibiotice local si general si masaje cu azot lichid.