Cercetatorul de la Universitatea din California, Davis, sustine ca ceea ce au descoperit poate ajuta la identificarea unui tratament pentru cancer, dar poate ajuta si industria tabacului sa produca tigari "sanatoase" prin eliminarea acestor substante din tigari.
"Cu o rata de supravietuire de 5 ani in cazul persoanelor suferinde de cancer, care evolueaza lent, speram ca acest studiu va duce la identificarea unei noi metode de terapie", a declarata unui din autorii studiului, Tzipora Goldkorn, la o conferita de presa.
In acest studiu de laborator, cercetatorii au expus diferite seturi de celule umane longevive la fumul de tigara si la perhidrol si apoi au incubat celulele timp de maxim 2 zile. Apoi celulele au fost comparate cu celulele care nu au fost suspuse acestor experimente.
Celulele expuse fumului de tigara sau perhirolului prezentau, la nivel molecular, semne de dezvoltare a cancerului. Cele care nu au fost supuse experimentului nu prezentau vreo schimbare.
"Armele ucid, bombele ucid si tigarile ucid", dr. Gerald Weissmann, senior editor la "The FASEB Journal" a declarat la o conferinta de presa. "In timp de biologii nu mai pot face nimic in cazul primelor 2 tipuri de celule, studii ca acestea pot ajuta in lupta impotriva tabacului, cel care aduce boli si moartea. Aceste studii nu ajuta numai la identificarea tratamentelor moleculare impotriva cancerului, ci indentifica tigarea ca principalul vinovat al cancerului"
Potrivit asociatiei de Chirurgie Generala din S.U.A., fumul de tigara contine mai mult de 4000 de substante chimice, dintre care se stie ca 43 cauzeaza cancer.