Studiile au demonstrata ca atunci cand aceste substante se intalnesc creste riscul ca celulele canceroase sa se formeze in ovare.
Cancerul ovarian este cunoscut sub numele de "ucigasul silentios", deoarece in marea majoritatea a cazurilor simptomele apar o singura data, cand deja boala se afla intr-un stadiu avansat. Potrivit unor estimari, 3 din 5 femei sufera de aceasta afectiune dar nu sunt diagosticata decat in momentul in care cancerul a inceput sa se raspandeasca si la alte parti ale corpului.
Factori de risc ai cancerului ovarian: existenta si a altor cazuri in familie, inceperea vietii sexuale la varste fragede, supraponderabilitatea, tratamentul pentru reglare hormonala.
Noul test de sange este in proportie de 90% sigur in depistarea celulelor canceroase, potrivit studiilor pilot recent realizate. HealthLinx, compania din Australia care a creat testul, au identificat chimicalele care favorizeaza aparitie celulelor canceroase ovariene.
Depistarea intr-un stadiu incipient inseamna ca femeia poate suferi o interventie chirurgicala sau un tratament cu radioterapie inainte ca tumoarea sa se raspandeasca in tot organismul.
Testul, numit OvPlex, poate deveni un test de rutina in cazul femeilor care prezinta un risc crescut de a suferi de aceasta afectiune. OvPlex costa 75 de lire sterline, deja este licentiat in Australia, si ar putea fi disponibil femeilor din aceasta tara in cel mult 2 ani.
Sursa: DailyMail.co.uk
Test nou pentru depistarea cancerului ovarian
A fost creat un nou test, care depisteaza cancerul ovarian in stadii incipiente. Acesta presupune identificarea a 5 substante chimice diferite, care sunt emise de catre celulele canceroase in perioada in care acestea se dezvolta.
De TopSanatate
Posteaza comentariu