Terapii neconventionale
Muzica de toate felurile, incepand de la cea simfonica si pana la populara, s-a dovedit a fi un medicament valoros utilizat in tratamentul pacientilor cu boli mentale. Medicul psihiatru Marius Anghelescu a ales pentru bolnavii sa sa imbine medicamentele cu terapia prin muzica si culoare.
Reteta cu meloterapie
"Meloterapia este o metoda terapeutica prin care oamenii se relaxeaza. Completeaza terapia medicamentoasa. Oamenii asculta muzica, se relaxeaza si stau de vorba cu mine in cabinet. Ascultarea muzicii este benefica mai ales in ziua de azi, cand exista mult stres, poluare, zgomot etc. Meloterapia se combina cu terapia prin culoare (cromoterapia) si cu aromoterapia. Toate acestea creeaza o atmosfera care potenteaza tratamentul", ne-a declarat medicul psihiatru dr. Marius Anghelescu. Pentru a atinge acest scop, cabinetul medicului Anghelescu este dotat cu difuzoare, neoane colorate, CD-uri. Desi tratatele de psihiatrie recomanda terapia cu muzica simfonica, nu toti bolnavii gusta acest gen muzical. "Pacientii asculta orice fel de muzica din repertorii variate de la clasica la populara. Multi prefera muzica romaneasca. Eu am foarte multi bolnavi si nu toti au aceleasi gusturi. De asemenea, nu toti care vin aici au aceleasi boli. Muzica simfonica este foarte recomandata, dar oamenilor le pun ce le place", ne-a mai spus dr. Anghelescu. La nivelul sistemului central, un stimul (cum este muzica, culoarea, parfumul) care este placut pacientului, creeaza o stare favorabila asupra intregului creier, nu numai asupra nasului, ochilor, urechilor. Astfel se ridica nivelul psihic al pacientului.
Culori relaxante
Meloterapia este recomandata pentru multe boli psihice cum ar fi depresii, nevroze, chiar schizofrenie. Medicul psihiatru le recomanda bolnavilor sai sa asculte si acasa, dar oamenii nu prea au timp, fiind constransi de necazuri, greutati, probleme. De aceea, la cabinet ei se bucura de o ora de relaxare ascultand muzica preferata. Mai mult, imbinarea acestei terapii cu cromoterapia creeaza un ambient favorabil pentru tratament. "Pentru ca la mine vin bolnavi ce sufera de boli diferite culorile pe care le-am ales sunt amestecate, dar nu haotic, Se creeaza un tot unitar cromatic. De exemplu, rosul este antidepresiv, albastrul se recomanda pentru cei cu stari nervoase, verdele este culoare relaxanta", a mai explicat dr. Anghelescu.
Sufera de nevroze
Unul dintre pacenti, dl Toader, in varsta de 58 de ani, vine la cabinet cu regularitate. "Am avut parte de foarte mult stres din cauza muncii depuse. Sufar de nevroza. Am iesit la pensie pe caz de boala si ma tratez prin meloterapie. Acest lucru ma odihneste enorm si ma linisteste. Prefer sa ascult muzica clasica, linistitoare. Imi place si muzica galactica, dar si cea retro care imi aduce aminte de tinerete", ne-a spus dl Toader. Bolnavii care se prezinta la cabinetul dr. Marius Anghelescu, fie la cel de la Policlinica din Bdul Regiei nr. 8 (consultatii marti si joi, ora 13) sau cabinet din Piata Gorjului (consultatii luni si vineri, ora 13, tel 0744.239.247) au varste cuprinse intre 30 si 70 de ani. Specialistii spun ca dupa 40-60 de sedinte de meloterapie starea de sanatate a bolnavilor se imbunatateste considerabil.
Piese clasice
Conform unor studii, tratatele de specialitate recomanda ascultarea unor piese compuse de Bach pentru persoanele care sufera de schizofrenie, iar pentru starile de agitatie-Beethoven sau Wagner; pentru tulburari afective - Mozart, iar Liszt pentru nevroze. Cercetarile arata ca la nivelul hormonilor stresului, adrenalina si cortizonul, pot fi coborate cu 20% cu ajutorul melodiilor romantice. De aceea, medicii au inteles cat de importanta este muzica in munca lor de a vindeca bolnavii. Ei recomanda ca zilnic sa se apeleze la acest medicament minune: muzica.
Posteaza comentariu