Suplimentele alimentare pot creste riscul de cancer pulmonar

Betacarotenul consumat in cantitati mari poate sa creasca riscul de cancer pulmonar, in special in cazul fumatorilor, potrivit unui studiu aparut luna trecuta in publicatia americana "Journal of Epidemiology".

Cercetatorii au studiat si efectele altor nutrienti precum retinolul, luteina, licopenul in urma unei monitorizari a peste 77.000 de americani pe parcursul a 10 ani de zile. Rezultatele arata ca fumatorii care au luat suplimente cu acesti nutrienti prezinta un risc mult mai ridicat de a face cancer la plamani decat restul populatiei.

"In 1980 studiile au inceput sa scoata la iveala legatura dintre alimentatie si riscul de cancer, subliniind importanta consumului de fructe si legume care reduc riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, inclusiv cel de plamani.

De atunci expertii investigheaza daca administrarea unor doze ridicate de nutrienti in cazul persoanelor cu risc de cancer pulmonar nu le-ar proteja impotriva acestui pericol", afirma dr. Jessie Satia, coordonatorul studiului.

Descoperirile nu au scos la iveala efecte pozitive, ba mai mult s-a constatat ca administrarea unor doze ridicate de betacaroten, retinol si luteina creste riscul de cancer pulmonar pe masura ce suplimentele sunt luate pe o perioada mai lunga de timp. "Riscul este cu atat mai mare cu cat durata administrarii suplimentelor se prelungeste.
Chiar si in doze moderate daca sunt luate o perioada lunga de timp, suplimentele maresc riscul de cancer pulmonar, in special la fumatori",
explica dr. Jessie Satia. De exemplu, suplimentele cu retinol si luteina luate pe o perioada de patru ani sau mai mult cresc semnificativ riscul de cancer pulmonar.

Riscul acestor suplimente nu a fost evaluat in cazul nefumatorilor, deoarece cazurile de cancer pulmonar sunt destul de rar intalnite.

Sursa: ScienceDaily.com