Suplimentele alimentare nu previn cancerul de prostata

Doua studii efectuate recent au descoperit ca un consum regulat de vitamina E, vitamina C sau seleniu nu reduce riscul de cancer de prostata sau a altor tipuri de cancer care apar la oamenii in varsta, cum alte studii anterioare au sugerat.

In urma cu peste 10 ani, au fost efectuate studii ale caror rezultate sugerau ca riscul de cancer de prostata poate fi redus cu ajutorul suplimentelor de vitamina E sau seleniu, insa aceste studii nu au fost efectuate special pentru a raspunde la anumite intrebari despre cancerul de prostata. Studii mai mici au indicat faptul ca vitamina C poate ajuta in prevenirea unor diferite tipuri de cancer, insa nu au studiat efectul pe care doar vitamina C il poate avea asupra cancerului de prostata.

Noile studii au fost efectuate special pentru a descoperi cum cancerul de prostata si riscul de cancer este afectat de diferite suplimente alimentare.



Primul studiu bazat pe efectele seleniului si a vitaminei E a fost efectuat pe un grup de 35.000 de barbati, cu varste peste 50 de ani, care nu au prezentat niciun semn de cancer de prostata. Studiul a durat 5 ani si jumatate, timp in care aceste suplimente nu s-au dovedit a oferi protectie impotriva cancerului.

Al doilea studiu s-a concentrat pe efectele pe termen lung pe care le au suplimentele de vitamina C si E asupra cancerului de prostata si a altor tipuri de cancer. La acest studiu au participat aproximativ 14.000 de medici, cu varste peste 50 de ani.
Dupa o perioada de 8 ani, cercetatorii au  observat ca niciunul dintre suplimente, singure sau in combinatie, nu au efect de reducere al riscului de cancer de prostata sau a altor tipuri de cancer.

Sursa: National Institutes of Health