"Nu ştim exact de ce se întâmplă acest lucru la nivel molecular, dar dovezile arată că persoanele care iau suplimente alimentare în exces tind să fie mai predispuse la a se îmbolnăvi de cancer", a declarat cercetătorul Tim Byers, de la Centrul Oncologic al Universităţii din Colorado, Statele Unite ale Americii.
Cercetările pe această temă au fost declanşate în urmă cu circa 20 de ani, când savanţii au început să observe că persoanele care consumă multe fructe şi legume tind să aibă o predispoziţie mai scăzută la a se îmbolnăvi de cancer.
Iniţial şi în mod încurajator, rezultatele obţinute în urma testelor pe ţesuturi şi pe animale de laborator au susţinut această ipoteză, astfel încât oamenii de ştiinţă au demarat studii pe oameni, aşteptându-se să observe o tendinţă similară de reducere a riscului de cancer. Dar, după ce au urmărit mii de voluntari, spre surprinderea savanţilor, au descoperit că tendinţa era de creştere a riscului de cancer. Suplimentele nutriţionale nu numai că nu au adus beneficii din punct de vedere al sănătăţii, ci unele chiar au ridicat riscul de apariţie a cancerului atunci când subiecţii studiului au depăşit cu mult doza reomandată.
De exemplu, potrivit unui studiu din 2006, suplimentele cu acid folic duc la o creştere cu 20% a riscului de cancer mamar. Mai mult, femeile care includeau cel mai mare nivel de acid folic în alimentaţie, în principal prin intermediul suplimentelor nutriţionale, aveau un risc cu 32% mai mare de a dezvolta cancer mamar, comparativ cu femeile care consumau foarte puţin acid folic.