Substituentii de nicotina pot afecta chimioterapia

In cazul pacientilor bolnavi de cancer de plaman care incerca sa scape de dependenta de nicotina, folosirea inlocuitorilor precum plasturele sau guma de mestecat cu nicotina pot afecta chimioterapia, informeaza CBS News

Nicotina nu este cunoscuta ca si factor care cauzeaza cancerul, insa are capacitatea de a proteja celulele canceroase de actiunea celor mai folosite medicamente chimioterapeutice, au aratat rezultatele unui studiu recent realizat. Dr. Srikumar Chellappan de la Universitatea din Florida impreuna cu colegii sai au studiat efectele nicotinei si cum influenteaza acesta substanta dezvoltarea celulele cancerului de plaman dup ace acestea au fost tratate in prealabil cu 3 dintre cele mai utilizate medicamente in terapia impotriva cancerului - gemcitabine, cisplatin si taxol.
Prin chimioterapie, celulele canceroase sunt distruse de catre chimicali printr-un proces numit apoptoza (moarte celulara programata). Insa, in prezenta nicotinei celulele si-au marit productia unei perechi de proteine, XIAP si survivin, fapt care asigura protectie celulelelor canceroase de procesul de apoptoza.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod