Studiu: Consumul moderat de cafea nu creşte riscul de boli cardiovasculare

Institutul de Informare pentru Știința Cafelei prezintă ultimele cercetări privind legătura dintre consumul de cafea și sănătatea cardiovasculară.

Institutul de Informare pentru Știința Cafelei prezintă ultimele cercetări privind legătura dintre consumul de cafea și sănătatea cardiovasculară.


Cafeaua este savurată de milioane de oameni din întreaga lume și este una dintre cele mai studiate elemente din alimentaţia noastră. Noi studii se adaugă permanent la numărul mare de cercetări științifice deja existente, care sugerează în general că un consum moderat de cafea nu prezintă efecte nocive asupra sănătății cardiovasculare.

Printre studiile recente, o nouă lucrare de analiză1 evidențiază faptul că în cazul oamenilor sănătoși, consumul moderat de cafea nu afectează sănătatea cardiovasculară.

În plus, un alt studiu arată că un consum ridicat de cafea prezintă o asociere inversă cu riscul de boli cardiovasculare sau atac cerebral în rândul populației generale.  

Studii semnificative au fost dedicate investigării asocierilor dintre consumul de cafea și factorii cheie de risc pentru boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea (tensiune arterială crescută) și colesterol mărit. Majoritatea dovezilor arată că un consum regulat și moderat de cafea cu cafeină nu prezintă un efect pe termen lung asupra tensiunii arteriale și nu crește riscul de hipertensiune.


Majoritatea dovezilor arată că efectul cafelei asupra colesterolului depinde de modalitatea de preparare. Cafeaua nefiltrată crește nivelul colesterolului seric, însă cafeaua filtrată şi cafeaua solubilă afectează într-o mai mică măsură colesterolul deoarece majoritatea compușilor ce măresc nivelul colesterolului sunt reținuți pe hârtia de filtru. Un studiu recent arată că un consum moderat de cafea filtrată poate avea un efect nefavorabil asupra colesterolului plasmatic, totuşi mai multe cercetări sunt necesare pentru a evalua acest aspect.