În prezent, potrivit Skin Cancer Foundation, melanomul este cea mai comună formă de cancer pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 şi 29 de ani şi a doua cea mai comună formă de cancer pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 19 ani, metoda de prevenţie indicată de medicii specialişti fiind controlul şi analiza periodică a aluniţelor cu ajutorul dermatoscopului.
"Una dintre cele mai importante metode de prevenţie împotriva dezvoltării melanomului o reprezintă propria examinare a pielii. Astfel, atunci când analizăm o aluniţă sau o leziune de pe piele, este necesar să fim atenţi dacă apar următoarele aspecte: asimetria, bordura neregulată, culoarea neomogenă, diametrul peste 6 mm şi dacă leziunea evoluează (îşi modifică aspectul) de la o lună la alta. De asemenea, date oficiale arată că, frecvent, melanomul a fost cauzat de arsurile solare, ca urmare a expunerii necontrolate şi prelungite la soare", a declarat prof. dr. George Sorin Ţiplica, şeful Secţiei de dermatologie la Spitalul Colentina.
Conform Skin Cancer Foundation, pe plan mondial, în fiecare oră, o persoană cu melanom moare, iar în 2015 este estimat un număr de 9.940 de persoane care vor deceda ca urmare a diagnosticării cu această formă de cancer.
În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistaţi cu această formă de cancer mor anual, relatează Mediafax.
Foto: Hepta
Posteaza comentariu