Stresul cronic declanseaza schimbari in cadrul creierului si este suficient un singur episod pentru a distruge noi celule din creier, sustin specialistii in urma unui studiu
O echipa de cercetatori condusa de dr Daniel Peterson, de la Universitatea de Medicina Rosalind Franklin considera ca studiul efectuat de ei ar putea avea efecte benefice asupra unor noi descoperiri despre depresie.
In testele efectuate pe soareci, cercetatorii au descoperit ca celulele se pierd in hipocampus, zona din creier vitala pentru procesul de invatare si memorie.
Prin urmare, experimentul a incercat sa determine daca antidepresivele sunt in stare sa actioneze benefic asupra acestor neuroni vulnerabili pentru a evita distrugerea lor.
Efectele stresului in cazul soarecilor batrani nu au impiedicat procesul de generare a unor noi celule in hipocampus. Cu toate acestea, a impiedicat supravietuirea celulelor, scazand numarul neuronilor.
Astfel, cercetatorii considera aceasta scadere a numarului de celule ca fiind o cauza pentru dezvoltarea depresiei.
Principala preocupare este de a gasi o modalitate prin care sa impiedice efectele stresului prin administrarea unui tratament care sa impiedice distrugerea celulelor.
De asemenea au descoperit ca celulele sunt nu sunt distruse imediat dupa o situatie stresanta, ci la 24 de ore sau chiar mult mai tarziu.