Infectia cu papiloma virus uman este transmisa prin contact sexual. Cel mai frecvent intalnite sunt infectiile cu tulpina HPV16, la care se adauga si alte tipuri care pot dezvolta cancerul cervical.
"Numai infectia cu papiloma virus uman nu este suficienta pentru a dezvolta cancerul cervical. Foarte multe infectii de acest gen pot sa dispara spontan dupa o perioada de timp. Numai un procentaj redus dintre acestea vor progresa si se vor transforma in leziuni precanceroase sau cancer. Numai un sistem imunitar puternic poate sa lupte impotriva virusului. ", explica dr. Carolyn Y. Fang, coordonatoarea studiului citat de publicatia Science Daily. Insa, unele unele organisme nu sunt in stare sa genereze un raspuns imun care sa impiedice dezvoltarea viruslui
Specialistii au pornit de la ideea ca stresul altereaza buna functionare a sistemului imunitar si capacitatea organismului de a "curata" virusul. Astfel, cercetarea a urmarit posibilele asocieri dintre stres si raspunsul imun la HPV al persoanelor cu leziuni cervicale precanceroase. Participantele au fost rugate sa completeze un chestionar despre modul in care si-au gestionat stresul in ultimele luni si cum au trecut peste evenimentele importante (cum ar fi un divort, pierderea unei persoane iubite sau a locului de munca).
"Am fost foarte surprinsi sa descoperim ca tocmai evenimentele majore traite nu au nicio corelatie cu riscul de HPV. Insa, nu acelasi lucru il putem sustine si despre stresul cotidian. Femeile care sunt supuse la un nivel ridicat de stres sunt mult mai predispuse riscului de a dezvolta cancer cervical pentru ca sistemul lor imunitar nu are forta de a lupta cu viruslui care-l cauzeaza", mai adauga specialistii.
Stresul cotidian creste riscul de cancer cervical
Stresul cotidian reduce capacitatea organismului de a lupta impotriva unei boli cu transmitere sexuala care este frecvent intalnita si poate sa cauzeze cancer cervical, informeaza publicatia "Science Daily".
De TopSanatate
Posteaza comentariu