Stilul de viata dezordonat duce la aparitia infertilitatii



Doctorul Anca Moisa se ocupa de banca de sperma din interiorul spitalului „Panait Sarbu” din Bucuresti si ajuta cuplurile infertile din Romania sa aduca pe lume copii. Este medic primar, specialista in reproducerea umana asistata si face parte din echipa cunoscutului ginecolog Bogdan Marinescu.

EVZ: In unele tari, donatorii de sperma sunt acceptati dupa ce dau teste de inteligenta. Cum este in Romania?
Anca Moisa: Trebuie sa aiba diploma de Bacalaureat, sa aiba o fizionomie placuta, sa nu fie obezi, sa nu poarte ochelari si sa aiba o spermograma in regula: 20 de milioane de spermatozoizi pe mililitru, cu forme tipice, in proportie de 30% si 50% mobilitate.

Cati trec testul?
Unul din cinci.

Multe cercetari au pus semnul egal intre infertilitate si stres. Cum explicati?
Fiecare celula din organism este controlata de scoarta cerebrala si toate informatiile ajung in subconstient, dar nu este vorba pur si simplu despre stres, ci si despre stilul de viata.

Daca barbatii sunt afectati pentru ca folosesc mai mult laptopul, iau anabolizante, stau mult in trafic si se enerveaza, se odihnesc putin din cauza programului de lucru incarcat, femeile au probleme pentru ca se hotarasc tarziu sa nasca. Nu este deloc o poveste ca fertilitatea scade odata cu varsta.

Sunt insa si tinere care nu pot avea copii.
Este vorba despre menopauza precoce, un diagnostic pe care l-am pus des in ultima vreme. M-au uimit, de curand, cazurile a doua tinere de 25, respectiv 28 de ani care au intrat deja la menopauza. Una dintre ele trecuse printr-o trauma, la cealalta n-am reusit sa depistam cauzele. Dar nu este numai asta: mai sunt avorturile multiple si precoce, anexitele netratate (aici atrag atentia celor care umba cu „buricul gol”!), infectiile urinare frecvente cu Chlamydia si Gonoreea, chisturile multiple pe ovare, dar si malformatiile genitale.

uCate dintre cuplurile infertile care apeleaza la procedurile de reproducere umana asistata reusesc sa aiba un copil?
Sunt doua tipuri de proceduri: una se numeste inseminare artificiala si are 15a rata de succes, cealalta, fertilizare in vitro si are 30% sanse de reusita.

Prima consta in recoltarea si prelucrarea spermei de la donator intr-un laborator, dupa care se introduce in uterul femeii in perioada fertila. Cea de-a doua metoda presupune recoltarea de ovocite de la donatoare, fertilizarea acestora in laborator cu sperma sotului si introducerea lor in uter.

Cate interventii de acest tip realizati intr-o luna?
Cam 120 de proceduri, cand este plin la clinica.

In ce masura isi permit romanii sa apeleze la reproducerea umana asistata?
In Franta, inclusiv procedurile de reproducere umana asistata sunt acoperite de asigurarile de stat, dar in numar limitat. Doar cei care nu reusesc dupa primele patru incercari trebuie sa plateasca. In Romania, pacientii trebuie sa scoata din buzunar aproximativ 500 de euro pentru inseminarea artificiala si 1.400 de euro pentru fertilizarea in vitro.

Toate materialele se comanda din Vest si sunt scumpe, dar cand ai o astfel de problema nu prea mai conteaza banii. Vin oameni din toate categoriile sociale: soferi, profesori, agricultori. Unora le iese din prima, altii incearca doi ani la rand, altii cate
15 ani.

CV

Anca Moisa

Data nasterii: 20.05.1967, Bucuresti

Studii: Facultatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti; specializari in reproducerea umana asistata in Franta, la Paris (1998-1999), Caen si Cochin; supraspecializare in sexologie

Pozitia actuala: medic primar obstetrica-ginecologie, cu competenta in reproducerea umana asistata

Activitate de cercetare: peste 20 de lucrari prezentate la congrese si workshopuri nationale si internationale

PE SCURT DESPRE:

Sistemul de sanatate din Romania: ar trebui mai bine dezvoltate asigurarile

Ministrul Eugen Nicolaescu: are multe de schimbat in sistem

Pacientul roman: trece pe la doctor atunci cand isi aduce aminte

Medicii romani: oameni, cu bune si cu rele

Comunicarea medic - pacient: medicul trebuie sa raspunda intrebarilor pacientului, iar acesta trebuie sa se arate interesat si sa spuna cand nu intelege.