Stilul 'a manca in oras' ingrasa

O carte scrisa de o frantuzoaica pentru americance a facut deja inconjurul lumii inainte de a aparea in aceasta luna, in Franta. Mireille Guiliano, autoarea celebrei carti, considera ca preparatele gatite acasa si respectarea meselor principale reprezinta secretul pastrarii greutatii normale a corpului. Mireille Guiliano s-a nascut in Franta, dar locuieste in SUA de 30 de ani. Recent, ea si-a facut publica metoda prin care si-a pastrat silueta, fara se chinuie prea tare. In volumul sau, aparut recent, autoarea marturiseste ca a pornit la scrierea acestei carti pornind de la o simpla, dar periculoasa constatare.

"De fiecare data cand revin in Franta, ma surprinde ca in jurul meu vad persoane din ce in ce mai corpolente, in special copii". A RONTAI. Pe langa sedentarism, obiceiul de a manca stresat, in fata televizorului sau calculatorului, cantitati imense de alimente fara a-si mai da seama, autoarea observa ca americancele gatesc foarte putin, chiar si atunci cand ar avea timpul necesar. Ele recurg aproape invariabil la varianta "a manca in oras", preparate industrial. Potrivit autoarei, acesta este un obicei care nu i-a molipsit total pe francezi, care au pastrat inca bunul obicei de a intra in bucatarie si de a prepara tot soiul de delicatese culinare.
Mireille Guiliano sustine ca sunt diferente de ordin cultural intre cele doua popoare. Astfel, pentru francezi, week-end-urile inca mai inseamna primirea acasa a amicilor, o masa pregatita in mod original, placut in propria bucatarie. Spre deosebire de frantuzoaice, la americance "mancatul este un sport national. Ele mananca tot timpul: in masini, pe strada, la birou... Eu cunosc doamne care vin la birou cu stomacul gol, dar imediat dupa ce au sosit, se arunca pe patiserii si rontaie toata ziua. Altele sar peste micul dejun, pranz si apoi mananca mult in timp ce dau e-mail-uri, vorbesc la telefon...". Totusi, spune autoarea, in Franta se respecta inca principiul sanatos al celor trei mese principale zilnic.

PRINCIPII DE BUN-SIMT
A nota ceea ce mananci timp de trei saptamani si a descoperi acele alimente care sunt dusmanii siluetei; apoi modificarea alimentatiei cu minimum de frustrari. A da castig de cauza calitatii in defavoarea cantitatii: de exemplu, va este permis un patrat de ciocolata fina pe care insa invatati sa o savurati. A tine sub control alimentele "dusmani"; in caz de exces, compensati rapid la masa imediat urmatoare, ceva de genul: stiu ca la cina mananc mai consistent, atunci voi lua un pranz foarte usor. A respecta mesele principale: mic dejun, pranz, cina. A nu manca stresat, astfel incat sa fii atent la ceea ce inghiti, mai ales nu manca in timp ce vorbesti la telefon...
A pregati masa in propria bucatarie, a face piata, a alege fructe, legume de sezon, preparati feluri de mancare deosebite, sub forma de portii reduse. A manca variat, a aranja preparatele armonizandu-le cromatic pe masa. Abtineti-va de la branzeturi, in schimb aveti liber la iaurturi, mai ales cand sunt facute in casa. A bea apa suficienta si a face miscare zilnic.