Sprijin pentru copiii diagnosticati cu cancer

Facebook Twitter Comenteaza
Sprijin pentru copiii diagnosticati cu cancer

Ca o alternativa la inexistenta centrelor de tratament oncopedriatice, Asociatia PAVEL vine in sprijinul micutilor diagnosticati cu cancer. Asistenta psihologica si educatia prin terapie ludica joaca un rol crucial in sprijinul oferit copiilor bolnavi.

 

“Lipsa medicilor oncopediatri este cauzata de hotararea, din urma cu sase ani, de a desfiinta supraspecializarea de oncologie pediatrica. Consecinta imediata a fost ca niciun proaspat specialist oncolog nu s-a aratat amator sa practice oncopediatria. Chiar daca au o parte din cunostintele necesare, pentru oncologi, practica pediatrica se reduce la ceea ce a studiat in timpul facultatii, in cadrul unei specializari de trei luni”, a declarat Conf.

Dr. Monica Dragomir, seful Sectiei de Oncopediatrie din cadrul Institutului Oncologic “Prof. Dr. Al. Trestioreanu” din Bucuresti.

Se estimeaza ca numarul copiilor bolnavi de cancer din Romania, cu varste cuprinse intre 0 si 14 ani ar fi in jur de 5000. Anual, alti 500 de copii sunt diagnosticati cu diferite forme de cancer. “Cancerul la copii este o afectiune frecvent intalnita, cu o tendinta de crestere in ultima perioada de timp. In unitatea pe care o conduc se asigura tratamentul, saptamanal, pentru  50 de cazuri de copii bolnavi de cancer”, a declarat dr. Cristian Scurtu, seful Sectiei Oncopediatrie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii “Maria Sklodowska Curie” din Bucuresti.

Asociatia P.A.V.E.L.
(Primind Ajutor, Viata  Este Luminoasa) este asociatia parintilor cu copii bolnavi de cancer, leucemii si anemii grave si este o asociate caritabila, non-profit, neguvernamentala, apolitica si fara afiliere religioasa, inregistrata la 10 mai 1996. Din 2008, activitatile Asociatiei P.A.V.E.L. au fost acreditate. Mai multe detalii despre organizatie gasesti pe site-ul oficial.

 

Cancerul la copii


Potrivit asociatiei, cele mai frecvente cancere la copil (60%) sunt leucemiile acute limfoblastice si limfoamele maligne. In prezent, tratamentele citostatice moderne permit obtinerea de vindecari in procente mari.

Alta categorie de cancere la copil sunt tumorile solide, care se dezvolta initial intr-o regiune anatomica localizata, metastazeaza la distanta in organe vitale, determinand moartea. Tumorile solide cel mai frecvent intalnite la copii sunt: cele cerebrale, tumorile specifice copilului (nefroblastomul sau tumora Wilms, neuroblastomul si retinoblastomul), sarcoamele osoase sau cu alte localizari. In tumorile cerebrale, rezultatele terapeutice sunt modeste. In celelalte cancere mentionate, strategiile terapeutice moderne au condus la vindecari in procente neimaginabile altadata. Tumorile specifice copilului in stadii incipiente se vindeca in 80-90% din cazuri.
Trebuie specificat ca in tara noastra se fac tratamente oncologice similare cu cele occidentale. Diagnosticul precoce al cancerelor copilului reprezinta premisa esentiala vindecarii. 

 

Credit foto: asociatiapavel.ro

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod