Somnul de dupa-amiaza face rau copiilor



Sfaturile date din generatie in generatie copiilor, cum ca „un somnic te ajuta sa cresti mare”, sunt cat se poate de proaste, considera mai multi specialisti din toata lumea, reuniti la o conferinta anuala pe probleme de somn, citati de revista New Scientist. In ciuda „intelepciunii din batrani”, somnul de dupa-amiaza dauneaza sanatatii copiilor, pentru ca le diminueaza capacitatile cognitive, ii face morocanosi si le strica programul de somn nocturn.

De aceasta parere sunt oamenii de stiinta de la Universitatea Mississippiului de Sud si Universitatea din Florida care au observat, intr-un experiment la care au luat parte peste 700 de copiii, ca toti dintre cei care dorm dupa-amiaza, dar mai cu seama prescolarii, au rezolvat jocuri puzzle cu mai multa dificultate decat cei care nu sunt pusi sa doarma la pranz.

Desi erau aparent mai odihniti, acesti copii aveau probleme de concentrare in a gasi piesele de puzzle. Rezultate proaste in urma experimentului au avut majoritatea copiilor intre 2 si 12 ani ai caror parinti ii obliga sa doarma in timpul zilei. Cu cat copiii obisnuiau sa doarma mai mult la pranz (unii chiar 90 de minute) si cu cat se culcau mai tarziu seara, cu atat ei prezentau mai multe probleme de concentrare si organizare mentala.

Concret, ei au rezolvat mai putine jocuri puzzle decat ceilalti copii.

Intr-un alt studiu, Universitatea din Fukushima (Japonia) a constatat ca, seara, copiii ce au dormit in timpul zilei adorm cu circa 39 minute mai tarziu decat ceilalti, au un somn mai putin odihnitor si au dificultati in a se trezi a doua zi. Foarte multi dintre copiii pusi sa doarma dupa-amiaza se dau in spectacol a doua zi si refuza sa mearga la scoala si gradinita, cerand sa mai fie lasati in pat.

Copiii pusi fortat sa doarma sunt in mod cert mai prost dispusi decat ceilalti, considera medicii japonezi, care ii avertizeaza pe parintii ca, desi castiga o dupa-amiaza linistita cat timp odraslele se odihnesc, acest obicei e foarte daunator pentru copii.

Specialisti din Fukushima atrag atentia ca proasta dipozitie provocata de „somnicul” de dupa-amiaza a avut efecte prelungite si dupa ce copiii renuntasera la somnul din timpul zilei. In cele mai grave cazuri, iritabilitatea copiilor pusa pe seama somnului de dupa-amiaza s-a prelungit pana ce acestia ajunsesera la scoala primara, cand nu mai aveau vreme sa doarma la pranz.

bogdan.munteanu@gandul.info

Lista atasamente

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • csongi pe 27 Iul 2007, 23:32
    is copil

    dar nu pot dormi ameaza

    0
    0

  • luciana pe 26 Iul 2007, 09:42
    somnul de dupa-amiaza

    Foarte adevarat ce ai scris sunt de acord in totalitate ca somnul nu dauneaza ci ajuta,am doi copii si stiu ca asa e.

    0
    0

  • Adiana pe 1 Iul 2007, 16:18
    somnul de dupa-amiaza

    Acest articol este valabil pt japonezi ,care oricum sunt dezechilibrati - eu am dormit si toata familia stia ca somnul de dupa-amiaza este odihnitor si ajutator - copilul tb sa creasca, sa se odihnesca si in somn celulele isi pot indeplini mult mai bine functiile - la camin ne obligau sa dormim si noua ne placea, si uite, am crescut sanatosi - copiii din ziua de azi sunt nervosi din alte motive, nu pt ca dorm - stim foarte bine - bauturi cu cofeina, dulciuri toxice, mancare otravita, certuri, filme de groaza, PC, etc. - astea le sunt daunatoare copiilor, nu somnul - in somn, spiritul lor se duce la Dumnezeu si se curata si se incarca cu energie pozitiva ; pacat ca apar astfel de articole dezechilibrate si daunatoare - Doamne ajuta!

    0
    0

  • laura pe 1 Iul 2007, 00:09
    o timpenie

    Eu consider o timpenie tot studiu asta,cum poti sa ai pretentia ca un copil de 2 ani sa nu doarma de prinz.In primul rind nu este mai putin concentrat un copil ce doarme la prinz dimpotriva.

    0
    0

  • stavilamihaela pe 30 Iun 2007, 13:24
    somnul

    un copil trebuie sa doarma dupa-amiaza si nu cred ca somnul face rau ,acum depinde de copil daca doarme sau nu .

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod