Somnul de dupa-amiaza creste riscul de diabet

Persoanele care obisnuiesc sa doarma macar o data pe saptamana la pranz au un risc cu 26% mai mare de a face diabet zaharat de tip 2, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Birmingham.
"In timpul somnului de amiaza, corpul nu mai produce insulina si devenim mai sensibili la aceasta afectiune. Iar la trezire se activeaza anumiti hormoni si mecanisme care impiedica insulina sa-si faca efectul", spune dr. Shahrad Taheri, coordonatorul studiului.

Numeroase studii au aratat o legatura stransa intre un program de somn redus si influenta asupra unor boli precum diabetul. De asemenea se stie ca un somn deficitar stimuleaza apetitul si creste riscul de obezitate. "Aceasta cercetare este un pas inainte spre explicatia posibilei legaturi dintre diabet si insomnii sau alte afectiuni legate de somn", este de parare dr.
Iain Frame, director la asociatia Diabetes UK.

In fiecare zi mancarea pe care o consumi este transformata in glucoza prin digestie. Glucoza trece in sange de unde ajunge in celule prin actiunea insulinei, un hormon deschizator de usi pentru glucoza. Celulele au nevoie de glucoza ca sa functioneze. In diabetul de tip 2 organismul produce prea putina insulina sau nu o poate folosi corect. Oricare din aceste cauze face ca glucoza sa ramana in sange pana se elimina in urina, in loc sa fie folosita de celule.

Diabetul zaharat de tip 2 este cea mai frecventa forma de diabet, fiind intalnita in aproximativ 90-95% dintre cazuri.

Sursa: The Sun
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod