Dependenta de solar sau "tanorexia" a luat amploare alarmant in ultimii ani, iar statisticile arata ca aproape zilnic o femeie cu varsta intre 20 si 29 de ani este diagnosticata cu cancer de piele. Melanomul, cea mai agresiva forma de cancer de piele este mai frecvent intalnit decat cancerul mamar in aceasta categorie de varsta.
Dintre afectiunile favorizate de expunerea la solar (pigmentari, riduri, imbatranire prematura a pielii), cea mai importanta este cancerul de piele. Efectul expunerii la UV este cumulativ, specialistii avertizand ca "riscul de a face cancer de piele creste cu fiecare sedinta de expunere la solar."
"Riscurile pe care le prezinta expunerea la solar sunt similare cu cele ale expunerii la soare. Poate chiar mai mari, pentru ca persoanele care frecventeaza centrele de bronzat considera solarul mai sigur si au tendinta de a petrece mai mult timp la solar," informeaza dr. Adina Alexandru, medic specialist dermatovenerolog.
Melanomul are legatura directa cu expunerea la soare. Este o tumora care se dezvolta din celulele care intervin in colorarea pielii, celulele pigmentare. Pentru ca prezinta un risc ridicat de metastazare, melanomul este cel mai periculos cancer de piele. Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare in anumite situatii:
- tegument sensibil la soare: piele, ochi si par deschise la culoare;
- factori genetici: prezenta a numeroase alunite (peste 100);
- antecedente personale sau in familie de tumori cutanate;
- arsuri solare grave si repetate, in special inaintea varstei de 15 ani;
- obiceiul bronzarii artificiale, la solar.
Ce ar trebui sa alerteze
- aparitia unei noi alunite care se modifica rapid in dimensiuni sau culoare;
- modificarea recenta a aspectului unei alunite (dimensiuni sau culoare).