Sindromul Down afecteaza 25 de mii de persoane in Romania

Pentru ajutorarea copiilor cu Sindromul Down s-a lansat o campanie umanitara sub sloganul "Exista un drum catre o viata normala". Scopul ei este de a colecta fonduri pentru copiii diagnosticati cu Sindrom Down

In aproape 3.000 de subunitati postale din intreaga tara au fost puse in vanzare bratari de silicon, inscriptionate cu sloganul campaniei, prezenta acestora in reteaua postala fiind semnalata prin intermediul afiselor. Pretul unei bratari este de 5 RON, iar banii colectati, in jur de 180.000 de RON, vor fi donati Asociatiei Caritas Bucuresti, membru fondator al Federatiei "Reteaua Organizatiilor Sindrom Down din Romania" (FAROSDR), pentru construirea in Bucuresti a unui Complex Social de Servicii pentru Persoanele cu Dizabilitati.
Complexul va cuprinde centre de recuperare, de cresterea a gradului de autonomie, de pregatire si de integrare profesionala a persoanelor cu Sindrom Down, dar si asistenta sociala, informare si consiliere psihologica si juridica pentru familiile acestora, indiferent de localitatea de domiciliu. Pana in prezent, Asociatia Caritas Bucuresti a reusit sa stranga suma de 300.000 de euro, costurile finale pentru darea in folosinta a complexului fiind de 670.000 de euro. Campanie isi propune sa mareasca sansele de reusita ale copiilor bolnavi de Sindrom Down, sa informeze si sa sensibilizeze opinia publica fata de problema lor.
Scopul final este acela de a creste gradul de acceptare sociala si de a reduce riscul de izolare si de abandon fata de aceasta categorie de persoane cu handicap. Sindromul Down reprezinta o afectiune innascuta, prezenta la copil inca din momentul conceperii, fiind cauzata de prezenta unui cromozom suplimentar. Aceasta anomalie genetica numita si Trisomia 21 determina, in general, afectiuni ale tuturor organelor si este asociata cu retardul mintal. Specialistii considera ca, dintre toate afectiunile mintale care pot restrange sau anula accesul la viata sociala, sindromul Down ofera cele mai multe sanse de recuperare.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod