In acest context, Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara – Romalimenta trage un semnal de alarma, prezentand cateva date importante pentru o mai buna intelegere, dar si pentru diminuarea pe cat posibil a efectelor devastatoare ale afectiunilor provocate de o alimentatie nesigura.
Astfel, deosebit de ingrijoratoare este amploarea fenomenului. World Health Organization (WHO) atrage atentia asupra faptului ca la nivel global bolile diareice cauzate de alimentele si apa contaminate cu diverse micro-organisme ucid anual aproximativ 2,2 milioane de oameni. De asemenea, European Food Safety Authority (EFSA) indica faptul ca zoonozele (infectii sau boli transmise direct si indirect de la animale la oameni prin produsele provenite de la primele si prin apa contaminata cu micro-organisme patogene, asemeni virusurilor si bacteriilor) provoaca intre o treime si jumatate dintre infectiile inregistrate in randul oamenilor anual, la nivel european.
Printre cele mai intalnite micro-organisme care afecteaza sanatatea consumatorilor provocand boli grave sunt Salmonella, Campylobacter, dar si virusul hepatitei A. Acestea, precum multe altele, patrund in organism in urma consumului de alimente infestate si provoaca afectiuni de multe ori deosebit de periculoase.In vederea diminuarii pe cat de mult posibil a efectelor acestor micro-organisme daunatoare asupra populatiei, organizatiile ce au ca responsabilitate siguranta alimentara, ca EFSA, WHO, Comisia Europeana, US Food & Drugs Administration (FDA) s.a stabilesc norme riguroase pentru toti actorii implicati in industria alimentara, de la producator la transportator si distribuitor.
In plus, acestia nu doar se supun regulilor existente, ci de multe ori abordeaza o atitudine pro-activa, contribuind in mod semnificativ la imbunatatirea sistemelor de monitorizare si control cu rol in siguranta alimentara, dar si la informarea corecta a consumatorilor. Prevenirea bolilor cauzate de alimente este, prin urmare, responsabilitatea tuturor celor implicati in procesele ce au legatura cu acestea, fie ca rolul lor are legatura cu verificarea respectarii standardelor de calitate si siguranta, fie ca sunt implicati in lantul de productie si livrare a produselor la raft, sau ca sunt consumatori.
Federatia Romalimenta, vocea unitara a industriei alimentare - Federatia Romalimenta grupeaza totalitatea patronatelor din industria alimentarã, alaturi de mari firme procesatoare, autohtone si internationale. Este vocea unitarã a sectorului, cu reprezentativitate recunoscutã juridic si semnatara a Contractului colectiv de muncã pe ramurã. Obiectivul major al federatiei este de a sprijini dezvoltarea rapidã a industriei alimentare romanesti in contextul pietei Uniunii Europene.
Posteaza comentariu