Noile cercetari in domeniu arata ca in cazul unor persoane colesterolul "bun" actioneaza pozitiv, protejandu-i de eventualele boli de inima, insa nu se poate spune acelasi lucru si despre alte persoane. Expertii au constatat ca anumite proteine din colesterolul "bun" pot exacerba distrugerea vaselor de sange, afectand in special persoanele cu probleme de inima.
"Am descoperit in colesterolul bun (HDL) o serie de proteine care au rolul de a inhiba proteaza. Asadar, o parte din colesterolul bun are efecte protectoare care previn ruperea placilor de aterom (care se aduna si blocheaza circulatia sanguina)", spune dr.
In privinta colesterolului rau (LDL) este simplu: cu cat are un nivel mai scazut, cu atat mai bine. Insa, problema colesterolului bun (HDL) este mult mai complicata. Compozitia proteica in cazul persoanelor cu sau fara probleme cardiovasculare este diferita.
"Asadar, nu prin masurarea nivelului de colesterol "bun" sau "rau" iti poti afla riscul de boli cardiovasculare, ci expertii sustin ca analizand compozitia proteica (in colesterolul bun) este o posibilitatea mai buna de a descoperi daca esti predispus riscului de a dezvolta o boala de inima", concluzioneaza dr. Jay Heinecke.