Sexul oral corelat cu aparitia cancerului bucal

Un virus contactat prin sex oral este cauza principala a cancerului bucal, informeaza BBC News Online.

Boala este produsa de un virus considerat raspunzator si de cancerul uterin: papiloma virus. Potrivit unui studiu consacrat prezentei papilomavirusurilor in tumorile cavitatii bucale, cercetatorii l-au identificat in 4% din tumorile gurii si in peste 18% din tumorile oro-faringiene. De asemenea, in majoritatea tumorilor a fost izolat papilomavirusul 16, cel mai des intalnit in cancerele colului uterin.

Infectiile cu papilomavirusuri - HPV, care au un rol esential in declansarea cancerelor de col uterin - prezinta un risc mult mai ridicat decat consumul de alcool sau tabagismul, potrivit unui experiment efectuat pe un esantion de 300 de persoane. Riscul de cancer bucal este de 9 ori mai ridicat in cazul persoanelor care au intretinut rapoarte sexuale orale cu mai mult de 6 parteneri, informeaza The New England Journal of Medicine. Insa, expertii tin sa precizeze ca mai au nevoie de studii detaliate pentru a confirma cu precizie acest lucru.
Infectiile cu papilomavirusuri (HPV) reprezinta cauza principala a celor mai multe cancere cervicale si 80% dintre femeile active sexual se pot confrunta cu aceasta infectie la un anumit moment in viata lor. Recomandarea expertilor: o vaccinare timpurie care poate preveni aparitia cancerului cauzat de infectiile cu papilomavirus.