Pe langa masurarea tensiunii arteriale si a colesterolului, trebuie sa ai in vedere faptul ca alimentatia echilibrata cu un consum redus de grasimi saturate de origine animala este primul pas catre o inima sanatoasa.
Recomandari pentru sanatatea inimii
Conferentiar Dr. Ioan Coman, Societatea Romana de Cardiologie
- alimentatie echilibrata cu un consum redus de sare si grasimi de origine animala, miscare, evitarea factorilor de risc precum fumatul si consumul excesiv de alcool.
Nu este un secret faptul ca grasimile din alimentatia noastra sunt cele care cauzeaza cele mai multe dintre bolile de inima. Asa ca un prim pas pentru o inima sanatoasa si o viata indelungata presupune reducerea consumului de grasimi saturate, care pot fi inlocuite cu asa numitele grasimi bune, vegetale care au un rol important in reducerea nivelului colesterolului rau (LDL) din sange.
Grasimi saturate de origine animala, asa numitele grasimi rele, se gasesc in carnea rosie, in produsele lactate grase precum unt, smantana, branza, in produse de patiserie, biscuiti. Consumate in exces acestea cresc nivelul colesterolului ceea ce duce la aparitia bolilor de inima. Doar 10% din totalul de grasimi pe care le consumam ar trebui sa fie grasimi saturate.
Grasimile bune, de origine vegetala, mono si polisaturate ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Surse bune de grasimi nesaturate sunt peste slab, uleiurile vegetale, margarina tartinabila, alunele, fisticul, semintele. Aceste alimente sunt bogate in Omega 3 si Omega 6, acizi grasi esentiali care au rol insemnat in pastrarea sanatatii inimii.