Semnal - Bauturile acidulate ataca smaltul dintilor
Carbogazoase vs dantura Se stie ca bauturile carbogazoase nu sunt prea prietenoase cu dantura noastra. S-ar crede ca de vina este zaharul din compozitia acestor racoritoare. Un cercetator american a stabilit ca de fapt periculoase pentru dinti sunt bulele de acid. Doctorul John Luther, membru al American Dental Association, a verificat actiunea pe care o au asupra danturii unele bauturi racoritoare carbogazoase extrem de apreciate la ora actuala, mai ales in randul tinerilor. Metoda aplicata de doctorul Luther este una foarte simpla. El a luat patru recipiente cu bauturi carbogazoase si unul cu suc de mere. In fiecare dintre recipiente a aruncat cate un dinte. Din cinci in cinci ore, a fost improspatat continutul recipientelor. Dupa 25 de ore de "tratament", doctorul John Luther a scos dintii si i-a observat la microscop. Verdictul: grosimea stratului de email a fost erodata in cazul celor cinci dinti scufundati in batururile racoritoare. Interesant este ca erodarea stratului de email este diferita de la o bautura la alta, in functie de gradul de acidulare, variind intre 135 de micrometri si 92 de micrometri. Subtierea in profunzime a smaltului dentar mareste sensibilitatea dintilor, avertizeaza autorul acestui studiu. El mai atrage atentia ca riscul este cu atat mai mare, cu cat creste gradul de expunere a dintilor la acid. Ceea ce inseamna ca parintii ar trebui sa-i invete pe copii sa nu soarba toata ziua bauturi acidulate. CRITICI. Pe de alta parte, confratii doctorului Luther l-au acuzat pe acesta ca metoda folosita in studiul sau nu ar fi una stiintifica. Este mai degraba o metoda de curs elementar, spune ironic doctorul Paul Casamassimo, profesor la Institutul de Stomatologie Pediatrica de la Universitatea Ohio. Potrivit acestuia, acest experiment nu se potriveste cu realitatea, deoarece nimeni nu-si face gargara timp de 25 de ore cu bauturi acidulate. Dincolo de dintele pe care l-ar avea unul pentru celalalt, cei doi specialisti americani, un lucru este sigur. Acidul din carbogazoase ataca smaltul dentar si pentru a reduce riscul este necesar ca, dupa ce potolim setea cu aceste baturi, neaparat sa ne spalam pe dinti.
Posteaza comentariu