Se recomanda 12-14 controale pe perioada graviditatii

Aducerea pe lume a unui copil nu este chiar atat de simpla cum ar parea la prima vedere, ci implica o atentie speciala. Femeile care doresc sa aduca pe lume copii sanatosi nu trebuie sa evite drumurile la medicul specialist, considerand ca nu au nimic, au mai nascut si alti copii si nu li se poate intampla ceva deosebit. Ignoranta face rau nu doar copilului care se naste, ci si familiei, care prea tarziu realizeaza ca unele probleme puteau fi evitate daca mama mergea la control de cate ori era necesar.
Cu ajutorul dnei dr. Cristina Anghelescu, medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar Arseni" si Clinica Med Sport din Bucuresti, vom incerca sa subliniem importanta consultatiei prenatale in aducerea pe lume de copii sanatosi. De altfel, chiar obiectivul principal al obstetricii moderne il constituie reducerea riscului matern si fetal perinatal si cresterea securitatii nasterii. In acest proces, veriga principala o constituie consultatia prenatala, care are un profund caracter profilactic.
Potrivit recomandarilor Ministerului Sanatatii, pe perioada graviditatii o femeie trebuie sa faca 12-14 consultatii, astfel: - lunar, pana la 28 de saptamani - doua consultatii pe luna, intre saptamanile 28 si 40 de gestatie. In plus, daca este vorba de o sarcina cu risc crescut, se recomanda consultatii mai frecvente, la 1-2 saptamani.

Luarea in evidenta a gravidei

"Prima consultatie este cea care stabileste diagnosticul de sarcina, ocazie cu care se ia in evidenta gravida. Obiectivele primei consultatii prenatale se refera la verificarea diagnosticului de sarcina si a starii de sanatate a aparatului genital, bilantul starii de sanatate generala a gravidei, cunoasterea conditiilor familiale si de munca ale gravidei si selectarea cazurilor - sarcina fiziologica, sarcina cu risc obstetrical crescut.
De altfel, inca de la prima consultatie, gravida este intrebata despre prezenta eventualelor boli genetice in ambele familii, a eventualelor cazuri de gemelaritate, a malformatiilor si a unor boli cu predispozitie familiala, cum ar fi obezitatea, diabetul, cardiopatiile, HTA, flebitele, bolile psihice, ca si existenta in familie a unor cazuri de TBC, sifilis, HIV etc. De asemenea, foarte importante sunt si antecedentele patologice ale gravidei, interventiile chirurgicale, bolile ca rubeola, toxoplasmoza, nefropatiile, HTA, luess, HIV, TBC, epilepsie, bolile endocrine sau dependentele - alcoolism, tabagism, droguri."
"Trebuie cunoscute de la prima consultatie afectiunile care au insotit sarcinile anterioare, unde este cazul, unele putand avea un caracter recurent - disgravidie de prim trimestru, HTA, dezlipire prematura de placenta etc. De asemenea, trebuie consemnate interventiile chirurgicale pe sfera genitala in urma carora a rezultat unterul cicatricial (corectarea unor malformatii uterine, indepartarea unor fibroame), interventii la nivelul colului si al perineului", explica dna dr. Anghelescu.

Determinarea grupei sanguine si Rh-ului

"O gravida cu Rh negativ impune determinarea Rh si pentru tatal copilului. In cazul in care acesta este Rh+ este necesara dozarea anticorpilor anti-D pana la sfarsitul primului trimestru. In caz de anticorpi absenti, se repeta dozarea la 28-30 saptamani, iar in primele 72 de ore dupa nastere se administreaza o doza de imunoglobulina anti-D. In caz de prezenta a anticorpilor la 12 saptamani se practica o monitorizare a starii intrauterine a fatului si o urmarire a evolutiei titrului de anticorpi la 4 saptamani.
Dozarea alfa fetoproteinei se recomanda la gravidele la care se suspicioneaza posibilitatea aparitiei unui defect de tub neural la fat. Un examen ecografic in primul trimestru de sarcina este util atat pentru aprecierea varstei gestationale, cat si pentru descoperirea unor eventuale malformatii", subliniaza dr. Anghelescu.
Extrem de importante sunt insa si explorarile hematologice si alte analize, care sunt absolut obligatorii: hemoglobina, hematocritul, numaratoarea leucocitelor, formula leucocitara, sideremie, glicemie, uree, creatinina, acidul uric, sumarul de urina, urocultura cu antibiograma, examenul secretiei vaginale, VDRL, testul HIV.

Frecventa consultatiilor in trimestrele II si III

Frecventa consultatiilor prenatale in trimestrul II de gestatie (saptamanile 16-28) este de o consultatie lunara si are drept scop aprecierea starii generale a gravidei, evolutia sarcinii, acomodarea gravidei la noile conditii date, semnalarea unor acuze ale gravidei, masurarea TA si a pulsului, aprecierea aparitiei edemelor. In trimestrul II se efectueaza examen ecografic pentru aprecierea dezvoltarii fatului.
Consultatiile in trimestrul III trebuie efectuate numai de medicul specialist obstetrician, chiar daca este vorba de o sarcina fiziologica sau cu risc crescut. Ritmul consultatiilor este de doua pe luna. La prima consultatie in trimestrul III se face un nou bilant al starii de sanatate a gravidei, inclusiv un nou set de analize (Hb, Htc< RBW, examen secretie vaginala, examen sumar de urina, examen ecografic etc.).

Profilaxia rahitismului incepe la 28 de saptamani

La 28 de saptamani de gestatie se incepe profilaxia rahitismului, prin administrare de calciu (1g/zi) si vitamina C timp de 10 zile, apoi se administreaza vitamina D.
Doza se repeta la 34 de saptamani de gestatie. La fiecare consultatie se masoara TA, se cantareste gravida, se masoara inaltimea fundului uterin, se masoara frecventa si se apreciaza calitatea batailor cardiace fetale, se apreciaza existenta edemelor, se masoara fatul si lichidul amniotic etc.

Daca ne referim la consultatia prenatala, trebuie sa amintim care sunt obiectivele acesteia:
- reducerea riscului obstetrical matern si fetal
- mentinerea femeii gravide in cea mai buna stare de sanatate si urmarirea modificarilor adaptative de sarcina
- recunoasterea precoce a patologiei si complicatiilor ce pot surveni in cursul sarcinii
- nasterea la termen a unui fat eutrofic, fara nici un handicap, cu posibilitati normale de dezvoltare fizica si psihica
- inlaturarea fricii de sarcina si nastere
- reintegrarea in societate a femeii dupa terminarea perioadei puerperale intr-o stare de sanatate perfecta.

Fisa de consultatie medicala

Fisa de consultatie a gravidei cuprinde mai multe informatii, si anume:
- date personale - varsta gravidei, ocupatie, domiciliu, starea civila, date despre sot; dintre acestea se selecteaza factorii de risc, unul fiind, de exemplu, varsta; riscul este crescut daca este primipara sub 20 de ani sau peste 35 de ani si minimum intre 19-35 de ani
- anamneza completa
- examen clinic general, al carui scop il constituie depistarea unei patologii asociate, uneori fiind nevoie de consult interdisciplinar sau chiar internare
- consult obstetrical, care incepe cu consemnarea ultimei menstruatii, stabilirea varstei gestationale si a datei probabile a nasterii; corelarea varstei gestationale, pornind de la data ultimei menstruatii cu examen ecografic in primele 12 saptamani, duce la o apreciere corecta a varstei gestationale; teoretic, calculul datei probabile a nasterii se face prin adaugarea la data ultimei menstruatii a 9 luni si 10 zile
- examen genital, care poate identifica o serie de factori de risc - prolaps genital la multipare, anomalii ale vaginului (septuri vaginale, cicatrice vicioase, chisturi, tumori, condilomatoza), tumori cervicale, cicatrice cervicale sau insuficienta cervico-istmica, malformatii ale uterului, cancer al colului uterin, chisturi ovariene, vicii ale bazinului
- investigatiile obligatorii, care pot duce la depistarea unor stari patologice.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod