Se extinde privatizarea centrelor de dializa

Ministerul Sanatatii intentioneaza sa extinda privatizarea sectiilor, statiilor si centrelor de hemodializa si dializa peritoneala, avand in vedere rezultatele unui proiect pilot realizat cu sprijinul Bancii Mondiale in 8 centre. Acest proiect ajuta statul sa economiseasca 30 milioane de euro pe an.
Astfel, unitatile sanitare publice care au in structura de functionare sectii, statii, centre de hemodializa si dializa peritoneala vor putea sa organizeze privatizarea acestora, cu avizul Comisiei Consultative de Nefrologie, potrivit proiectului unei hotarari de guvern aflata in dezbatere publica. Persoanele juridice declarate castigatoare in urma finalizarii procedurii de licitatie incheie cu unita­tea sanitara publica un contract cu o perioada de valabilitate de 4 ani, cu posibilitate de prelungire cu durate de cate 4 ani.

Profesorul Alexandru Ciocalteu, membru in Comisia de Nefrologie a Ministerului Sanatatii, a declarat, ca exista deja 8 centre de dializa care au fost privatizate in cadrul unui proiect pilot realizat cu sprijinul Bancii Mondiale si al unor experti straini.
"Calitatea actului medical a crescut, aparatele de dializa au fost innoite, numarul orelor de utilizare a aparatelor de dializa a scazut", a precizat Alexandru Ciocalteu.

Acesta a explicat ca in cazul in care centrele de dializa nu vor fi privatizate exista riscul ca statul sa piarda 30 de milioane de euro pe an. "Costul pe care il deconteaza casele de asigurari de sanatate pentru centrele private de hemodializa pentru un bolnav este de 118 euro pentru o sedinta, in vreme ce in unitatile de stat, sumele variaza intre 128 si 148 de euro.
Daca nu vor fi privatizate, statul va pierde anual 30 de milioane de euro
", a precizat profesorul Ciocalteu.

Potrivit datelor Ministerului Sanatatii, boala cronica de rinichi este o problema importanta de sanatate publica, deoarece afecteaza 10% din populatia generala si poate conduce, in final, la tratament prin dializa. In Romania, peste 7000 de pacienti supravietuiesc ca urmare a tratamentului prin dializa, asigurat in 72 de centre de dializa. Cheltuielile necesare acestui tratament depasesc 100 de milioane de euro pe an, se precizat in nota de fundamentare a propunerii de act normativ.

Specialistii spun ca majoritatea centrelor de dializa sunt supraaglomerate, au aparatura cu un grad avansat de uzura, iar dotarile si spatiile de tratament corespund arareori cerintelor minime ale regulamentelor in vigoare.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod