Se dubleaza numarul medicamentelor gratuite



Proiectul listelor pentru medicamente compensate si gratuite se afla, de ieri, pentru 30 de zile in dezbatere publica. Proiectul prevede reducerea la jumatate a numarului de medicamente generice (copiate) compensate 90 la suta, in schimb, creste de aproape doua ori cel al produselor fara bani si al celor vandute la jumatate de pret. Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), sustine ca listele propuse au fost astfel gandite incat sa poate fi acoperite din sumele existente, daca se pastreaza comportamentul actual de prescriere.
Noul proiect reglementeaza si prescrierea medicamentelor pentru copii, gravide si lauze. Astfel ca niciodata nu va mai aparea situatia in care un medicament gratuit pentru osteoporoza sa fie prescris unui copil, cum s-a intamplat frecvent, a mai spus Vladescu. Pana la sfarsitul anului, CNAS are prevazute, in medie lunara, aproximativ 1.700 de miliarde de lei vechi. In sublista A, pentru compensatele cu 90 la suta din pretul de referinta, cuprinde 56 de denumiri comune internationale (DCI), fata de 119 in 2005.
Sublista B, care cuprinde medicamentele compensate cu 50 la suta din pretul de referinta, cuprinde 299 DCI, fata de 148 in 2005. Pentru prima data, sublista C, act care reglementeaza gratuitatile, cuprinde trei categorii de produse.
Astfel, prima sublista, C1 cu 166 DCI, face referire la medicamentele gratuie utilizate in ambulatoriu si care sunt distribuite prin farmaciile cu circuit deschis, pe baza de prescriptie medicala care este retinuta in farmacii. Apoi, sublista C2 cu 253 de DCI cuprinde medicamentele eliberate de catre farmaciile cu circuit inchis in tratamentul spitalicesc si programele nationale.
Tot pe acest document sunt inregistrate medicamentele necesare pentru tratamentul prin transplant de organe si celule al bolnavilor cu insuficiente organice ireversibile. Ultima sublista, C3, fara contributie din partea pacientilor, cuprinde toate DCI-urile din catalogul national de medicamente (CANAMED), altele decat cele din sublistele A,B,C1,C2, indicate pentru copiii pana la 18 ani, tineri de la 18 la 26 de ani daca sunt elevi, studenti sau ucenici daca nu realizeaza venituri, precum si gravide si lauze.
Acesta lista cuprinde 401 DCI.

Totalizand DCI-urile eliberate gratuit prin spital si ambulator, noua sublista C cuprinde 967 DCI. (L.S.)
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • voiculescu_simona pe 2 Aug 2006, 19:55
    medicamente gratuite

    lista A sa cuprinda si medicamente mai scumpe,de exemplu cele pt.AVC sisa mai introduca la compensari si medicamente mai scumpe

    0
    0

  • Mariana Ionescu pe 2 Aug 2006, 18:16
    opinie

    Sunt prea multe medicamente scumpe compensate. Pentru multe dintre ele, se fac presiuni din partea firmelor de medicamente, in sensul ca se afirma ca fara de ele nu se poate. In realitate , ele nu sunt indispensabile vietii.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod