Ministerul Sanatatii va finaliza la data de 1 iulie 2010 transferul unitatilor sanitare publice cu paturi catre administratia locala.
Astazi, la propunerea ministrului Sanatatii Cseke Attila, Executivul a aprobat actele normative privind derularea procesului de descentralizare.
Conform noilor prevederi, pana la 1 iulie 2010, vor fi transferate autoritatilor locale peste 85% din unitatile sanitare aflate in sistemul public. Astfel, din cele 435 unitati sanitare publice existente in prezent pe teritoriul Romaniei, se vor transfera catre autoritatea locala un numar de 373 unitati.
In urma descentralizarii, transferul managementului spitalelor se va realiza catre autoritatile administratiei publice locale care detin proprietatea imobilului. “Dupa introducerea sistemului de asigurari de sanatate, astazi am facut cel mai important pas din ultimii ani pentru reformarea sistemului sanitar romanesc- descentralizarea. Vreau sa subliniez de la inceput ca nu vom descentraliza pe criterii politice. Descentralizarea nu va avea culoarea portocalie, galbena, rosie sau verde. Descentralizarea va fi facuta de oameni \pentru oameni. In prezent, avem un sistem bicefal: cladirile spitalelor sunt in proprietatea administratiilor publice (locale, respectiv, judetene), in timp ce managerii acestor institutii sunt numiti de catre ministrul Sanatatii. Practic, in mainile ministrului Sanatatii se afla destinul a 435 de spitale. Realitatea ne-a demostrat ca aceasta decizie a fost una paguboasa. Nimeni nu poate conduce sau verifica modul in care sunt conduse 435 de institutii indiferent cat de priceput ar fi", a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.
Ministrul Sanatatii precizeaza ca procesul de descentralizare nu va duce la disponibilizari in cadrul personalului medical, ci creeaza premisele unei restructurari profunde a sistemului spitalicesc, pe baza criteriilor noi de clasificare a spitalelor si cu implicarea comunitatilor locale, in sensul reorganizarii celor cu personal medical redus si insuficient dotate, in unitati de ingrijire a persoanelor varstnice sau de ingrijire pentru cazurile sociale.
Credit foto: Mediafax
Posteaza comentariu