Scanare totala

Medicina beneficiaza acum de un aparat de exceptie, care poate scana corpul uman in detaliu, relevand muschii, organele si arterele, relateaza The Telegraph. Specialistii sunt de parere ca "finetea" aparatului este fara precedent. Astfel, cu ajutorul scanerului "Somatom Definition", care costa 900.000 de lire sterline, medicii pot, de exemplu, sa studieze inima, "sa faca o disectie virtuala" in cautarea unor vase de sange blocate, fara ca macar sa curga vreun strop de sange. Tot prin intermediul acestui aparat de ultima generatie, medicii pot sa analizeze necesitatea unei operatii pe inima, fara sa puna pacientul in pericol.
Mai mult decat atat, "Somatom Definition" ofera o imagine detaliata care sa ajute la diagnosticarea pacientilor veniti in spital cu diverse urgente. Acest aparat este ultima generatie a scannerului de tomografie computerizata, care a fost inventat de la inceputul anului 1970 de Sir Godfrey Hounsfield, laureat al premiului Nobel, care a murit anul trecut. Construit de catre firma Siemens, acest nou scanner utilizeaza doua surse de raze X pentru a produce o imagine mult mai imbunatatita si pentru a obtine o cantitate uriasa de informatii despre trupul pacientului.
Unul dintre aceste aparate va fi operational in Marea Britanie in a doua jumatate a anului urmator. Acest scanner utilizeaza raze X tridimensionale. Pe masura ce pacientul se expune acestor raze, aparatul capteaza imaginile din toate unghiurile. Razele X sunt absorbite in mod diferit de tesuturi, care variaza in densitate. Aceste raze sunt apoi transformate din date in imagini 3D. Scannerul mai permite, de asemenea, medicilor sa indeparteze diverse tesuturi de pe imaginea finala. Oasele, muschii si organele pot fi si ele indepartate din imagine, pentru a lasa la vedere venele si arterele.
Mai mult decat atat, se poate indeparta si tesutul gras de pe muschi, astfel incat specialistii sa aiba imagini cat mai clare despre interventiile sau tratamentele care urmeaza. Dar exista limite in ceea ce priveste viteza cu care se poate roti un aparat de raze X, ceea ce nu permite o scanare clara a inimii. Astfel, Siemens a construit doua scanere intr-unul singur, permitand astfel dispozitivului sa capteze imagini deosebit de fidele. Noul sistem are nevoie de o fractiune de secunda sa fotografieze trupul, mai repede decat o bataie a inimii.
Acest scanner revolutionar va putea fi folosit, de exemplu, pentru investigarea pacientilor cu probleme ale inimii - cum ar fi aritmia - care nu se putea descoperi la scannerele mai vechi. (D.M.)

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod