Sarcina este una dintre cele mai dificile perioade prin care trebuie sa treaca o femeie. In acest timp, apar o multime de modificari fiziologice care, daca nu sunt gestionate corect, pot avea consecinte grave. La risc este sistemul car-diovascular. ,Afectiuni care anterior sarcinii nu aveau simptome pot sa cauzeze decompensare cardiaca si chiar risc materno-fetal. Cele mai frevente sunt: valvulopatiile, hipertensiunea, suferintele de miocard", ne-a declarat dr. Doina Dimulescu, medic primar cardiolog.
Maladiile congenitale sunt descoperite, de cele mai multe ori, intamplator in timpul sarcinii. ,Daca s-a ajuns in luna a sasea sau a saptea cu astfel de probleme, nu mai ramane mult de facut. Se poate apela fie o nastere prematura, fie, daca permite conditia biologica, o supraveghere stricta, cu spitalizare si tratament. Din pacate, studiile arata ca, in ciuda tratamentului, anumite boli cardiovasculare, nerezolvate anterior sarcinii, conduc la mortalitate crescuta si la alterarea calitatii fetale", ne-a spus dr. Doina Dimulescu
Inainte de a ramane insarcinata, o femeie trebuie sa se duca la medicul de familie sau la unul de medicina generala. Un examen complet poate sa puna in evidenta o boala. De obicei, ,suflurile" sunt cele care atrag atentia asupra unei boli cardiace. Daca e vorba de o maladie cunoscuta anterior, cum sunt malformatiile congenitale, e absolut necesar ca femeia sa ceara un sfat inainte de a decide sa pastreze sarcina.
Fiecare medic ginecolog ar trebui sa-si trimita pacientele la cardiolog in primul trimestru de sarcina. Probleme au si pacientele cardiace, anterior sarcinii. ,Ele stiu ca au o boala cardiaca congenitala, cu simptome moderate sau putine in absenta sarcinii, dar, fara nici un fel de consiliere medicala, decid sa-si pastreze sarcina. Ajung la noi dupa luna a cincea, cand nu se mai poate face mare lucru", ne-a mai spus dr. Dimulescu. Cezariana, in astfel de cazuri, nu este o solutie pentru nastere la o femeie care are probleme cardiovasculare severe, pentru ca aduce un risc anestezic, iar, apoi, golirea brusca a uterului antreneaza o crestere rapida de volum circulant, care poate favoriza aparitia insuficientei cardiace sau a edemului pulmonar. Se recomanda, in schimb, nasterea asistata cu anestezie peridurala, care scade durerea si modifica rezistentele vasculare periferice.
Posteaza comentariu